Ο σκύλος μας δείχνει την κοιλιά του: Τι θέλει να μας «πει»

Μία χαριτωμένη κίνηση που κάνει ο σκύλος, είναι να γυρίζει ανάσκελα και να δείχνει την κοιλίτσα του. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι επιζητά τα χάδια μας.

Είναι, όμως, έτσι, πάντα;

«Όταν τα σκυλιά μάς δείχνουν την κοιλιά τους, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, με τους οποίους θέλουν να εκφράσουν συναισθήματα, ή τη ψυχολογική τους διάθεση», αναφέρει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος.

Οι βασικότεροι λόγοι που οι σκύλοι δείχνουν την κοιλιά – και ανήκουν στη βασική τους κινησιολογία, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, είναι:

1) Εμπιστοσύνη και αγάπη

Ο σκύλος μας γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να του κάνουμε κακό, και μας εμπιστεύεται. Εκθέτοντας την κοιλιά του σε εμάς, γίνεται ευάλωτος, αφού στην κοιλιά έχει όλα τα ζωτικά του όργανα. Σημείο το οποίο θεωρείται το πιο ευαίσθητο πάνω στο σώμα του.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι όταν τους χαϊδεύουμε, το σώμα τους (όπως και το δικό μας) πλημμυρίζει με ωκυτοκίνη – την ορμόνη της αγάπης!

Όπως οι άνθρωποι αγκαλιάζονται μεταξύ τους, έτσι και το χάιδεμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για εσάς, και τον σκύλο σας, να εκφράσετε την αγάπη σας με τρυφερότητα και στοργή, ο ένας για τον άλλον.

 

2) Ευτυχία

Όταν τα σκυλιά κοιμούνται και δείχνουν την κοιλιά τους, είναι σημάδι ότι νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια.
Επίσης, με τη συγκεκριμένη στάση σώματος «εκπέμπουν» ευτυχία, νιώθοντας άνετα, ψυχικά και σωματικά, μέσα στο περιβάλλον του ανθρώπου, το οποίο θεωρούν και δικό τους σπίτι.

 

3) Οργανικοί

Τα σκυλιά διαθέτουν ένα σύμπλεγμα νεύρων που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, στο στομάχι τους, και «ενεργοποιείται» με την αφή.

Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα το -αστείο για τον άνθρωπο- λάκτισμα του οπίσθιου ποδιού (όταν τρέμει το ένα πίσω πόδι και κουνιέται πάνω – κάτω σπασμωδικά), που κάνουν πολλά σκυλιά κατά τη διάρκεια τριψιμάτων στην κοιλιά τους.

Ο σκύλος σε αυτήν την περίπτωση αντιδρά έτσι επειδή ενεργοποιούμε τα νεύρα κάτω από το δέρμα του καθώς τον τρίβουμε στην κοιλιά, και εκείνος αισθάνεται ότι κάτι τον ερεθίζει στο συγκεκριμένο σημείο, όπως π.χ. όταν ένας ψύλλος περπατάει πάνω του.

Η «κλωτσιά», λοιπόν, που τον βλέπουμε να κάνει, λειτουργεί από το σώμα του ως κίνηση απαλλαγής από τον ερεθιστικό παράγοντα.

Καμιά φορά γυρνούν ανάσκελα και για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, εστιάζοντας στην περιοχή της κοιλιάς για να δροσιστούν εκεί μεμονωμένα.

Συνήθως, βέβαια, το κάνουν με το λαχάνιασμα και το άνοιγμα του στόματος με τη γλώσσα έξω.

4) Φόβος

 

Ο σκύλος σας μπορεί να φοβάται λόγω προηγούμενων εμπειριών, ή λόγω δικής σας εσφαλμένης διαχείρισης, που στη γλώσσα των σκύλων εκλαμβάνεται ως εκφοβιστική συμπεριφορά απέναντί του.

Επίσης, μπορεί η εκπαιδευτική σας προσέγγιση να του «πέφτει» σκληρή, ή να μην ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του.

Αν και θέλετε ο σκύλος σας να σας σέβεται, δεν το πετυχαίνετε, κι έτσι σας φοβάται, πέφτοντας ανάσκελα και δείχνοντας την κοιλιά του. Αποφεύγει να σας κοιτάξει και βάζει την ουρά ανάμεσα στα πόδια του, ενώ το σώμα του είναι πολύ σφιγμένο.

5) Αιφνιδιασμός (ως τεχνική στη μάχη)

Για έναν σκύλο που ξαπλώνει ανάσκελα, μπορεί να είναι και μια «τεχνική μάχης», εάν αισθάνεται ότι απειλείται από άλλο σκυλί. Μπορεί, λοιπόν, να ξαπλώσει ανάσκελα για να φαίνεται υποτακτικός, και αμέσως μετά να πηδήξει και να δαγκώσει το πρόσωπο του άλλου σκύλου, πραγματοποιώντας μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, υπάρχουν μερικά σκυλιά που δεν δέχονται το τρίψιμο στην κοιλιά, γιατί δεν τους αρέσει.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί, γιατί στον κόσμο των σκύλων, το να ξαπλώνουν ανάσκελα σημαίνει αυτομάτως ότι θα φέρουν τον εαυτό τους σε ευάλωτη θέση.

Είναι σημάδι υποταγής και, μερικές φορές, σημάδι φόβου, όπως προαναφέραμε. Αυτή η ευάλωτη θέση μπορεί να προκαλέσει στρες στον σκύλο, κι έτσι να προτιμά να μην παίρνει τη συγκεκριμένη στάση σώματος.

«Ένας ακόμη λόγος που σε έναν σκύλο μπορεί να μην αρέσει να του τρίβουν την κοιλιά, είναι επειδή νιώθει άβολα με το περιβάλλον του (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων). Άρα, αφού δεν αισθάνεται ασφάλεια, δεν είναι αρκετά χαλαρός, κι έτσι δεν θα ξαπλώσει ανάσκελα», αναφέρει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων και συμπληρώνει: «Υπάρχουν και οι σκύλοι που δεν τους αρέσει το τρίψιμο στην κοιλιά, και γενικότερα τα χάδια, λόγω του ότι δεν είναι και τόσο κοινωνικοί χαρακτήρες. Όπως, ακριβώς, συμβαίνει και σε μερικούς ανθρώπους, που δεν τους αρέσει η αγκαλιά.
Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας σέβονται, ή ότι δεν σας αγαπούν. Απλά, είναι λίγο παραπάνω…. ανεξάρτητοι ως χαρακτήρες.

Με τη βοήθεια ενός επαγγελματία θετικού εκπαιδευτή θα μπορεί ο κηδεμόνας να κωδικοποιήσει τα σήματα που του δίνει ο σκύλος του».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ