Οι κοινωνικές καμηλοπαρδάλεις ζουν περισσότερο

ισωσ σε ενδιαφερουν

Οι θηλυκές καμηλοπαρδάλεις ζουν περισσότερα χρόνια όταν είναι κοινωνικές! Η αιτία; Λιγότερο στρες, μεγαλύτερη απόδοση στην εύρεση τροφής και μείωση κινδύνου ασθένειας οφειλόμενης σε στρεσογόνους παράγοντες. Αυτά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceeding of the Royal Society.

Ανάλυση δικτύου στις κοινότητες

Οι ερευνητές μελέτησαν για πέντε χρόνια κοινότητες καμηλοπαρδάλεων με περίπου 90 θηλυκά μέλη σε μία περιοχή της Τανζανίας. Αρχικά κατέγραψαν διάφορα χαρακτηριστικά κοινωνικών συμπεριφορών, όπως η ισχύς του δεσμού μεταξύ ατόμων και ποια άτομα ενσωματώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ομάδες. Έπειτα, κατέγραψαν φυσικές παραμέτρους όπως η ευκολία πρόσβασης σε τροφή αλλά και παράγοντες που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το πόσο κοντά στις πόλεις βρίσκονται οι υπό μελέτη κοινότητες.

Τέλος, με τη συμβολή αλγορίθμων οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση δικτύου, μία τεχνική ανάλυσης η οποία χρησιμοποιείται συχνά και στις έρευνες αλληλεπίδρασης στα κοινωνικά δίκτυα. Από τους παράγοντες που μελετήθηκαν, ο σχηματισμός ομάδων μεταξύ των θηλυκών καμηλοπαρδάλεων ήταν ο μόνος που συσχετίστηκε σημαντικά με τις θετικές αποκλίσεις που παρατηρούνταν από το μέσο όρο επιβίωσης των ατόμων. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι καμηλοπαρδάλεις που σχηματίζουν ομάδες είναι αυτές που στατιστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια. «Φαίνεται πως είναι προς όφελος μιας θηλυκής καμηλοπάρδαλης το να συνδέεται με μεγάλο αριθμό ατόμων του ίδιου είδους και να αναπτύσσει την αίσθηση μίας μεγάλης κοινότητας» σημείωσε η πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης Μόνικα Μποντ.

Η παρέα μειώνει… το στρες

Πού οφείλεται όμως η θετική επιρροή των ομάδων στην επιβίωση της καμηλοπάρδαλης; «Οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα στην αναζήτηση τροφής, να βοηθήσουν στη διαχείριση ανταγωνισμών που προκύπτουν μέσα στο είδος, κινδύνων ασθένειας και καταστάσεων ψυχοκοινωνικού στρες» σημείωσε η επικεφαλής της δημοσίευσης Βαρβάρα Κόνινγκ. Έτσι, η σύναψη σχέσεων με άλλα άτομα του είδους βοηθά τις καμηλοπαρδάλεις να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το εύρημα ότι οι καμηλοπαρδάλεις που ζουν κοντά στον αστικό ιστό έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης, πιθανόν λόγω της λαθροθηρίας.

Παρόλο που ολοένα και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων του ίδιου είδους, σε συνδυασμό με φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, είναι σημαντικές για το προσδόκιμο επιβίωσης, η συγκεκριμένη έρευνα είναι σημαντική επειδή ενσωματώνει δεδομένα κοινωνικής συμπεριφοράς αλλά και περιβάλλοντος με σκοπό να καταγράψει ποιες παράμετροι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιβίωση.

πηγηin.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Καλοκαίρι και κατοικίδια: Πώς θα τα προστατέψετε από τη ζέστη

Το πιο απειλητικό για τη ζωή των κατοικίδιων είναι να τα αφήσετε σε όχημα όταν επικρατεί ζέστη. Τα σκυλιά δεν έχουν τη δυνατότητα της...

Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος: Η τελική συμφωνία αντικατοπτρίζει την πολιτική, όχι την επιστήμη

Μόλις δύο μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας για παρουσίαση της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (“Fit for...

Η Γερμανία ψήφισε την κατάργηση της πλαστικής σακούλας από 1/1/2021

Την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης από 1.1.2021 αποφάσισε χθες το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, εξαιρώντας ωστόσο τις σακούλες πολύ μικρού πάχους, γεγονός το...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613