Η Κύπρος εξάγει κάθε χρόνο γύρω στις 4 – 5 χιλιάδες σκύλους και γάτους στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια μεταφέρθηκαν στη Βρετανία και τη Γερμανία 30 χιλιάδες σκύλοι.
Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, φιλοζωικές οργανώσεις ανέφεραν ότι οι εξαγωγές γίνονται νόμιμα με τα απαραίτητα έγγραφα και ελέγχους. Η δαπάνη για τη μεταφορά βαραίνει τους αποδέκτες.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, δήλωσε ότι επιλέγεται η Κύπρος, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα ζώα.
Ειδικότερα, ο κ. Κέττηρος ανέφερε πως συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, το τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο έχει έρθει από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αφορά την παράταση στη λειτουργία των εκτροφείων, των επηρεαζόμενων υποστατικών που αφορούν εκτροφεία, ξενοδοχεία, καταφύγια και υποστατικά προσωρινής φύλαξης για σκύλους και γάτους. «Η παράταση η οποία δίνεται με βάση το τροποποιητικό νομοσχέδιο είναι ακόμη 48 μήνες από την ημέρα που ψηφίστηκε η νομοθεσία, αλλά στην ουσία από σήμερα μέχρι τη λήξη αυτής της περιόδου έχουμε μόνο 16-17 μήνες για να παρέλθει αυτό το διάστημα. Αυτό το οποίο ζητήσαμε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι να έρθουν στην επόμενη συνεδρία στην Επιτροπή με πολιτική δέσμευση από τον αρμόδιο υπουργό και να μας πουν αν αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για να εφαρμοστεί η νομοθεσία», τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να ψηφίζουμε μια νομοθεσία η οποία θα ξανακρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να εφαρμόσει τη γνωστή πολιτική του «στύλο-στύλο άνεση». «Θέλουμε να ψηφίζουμε νομοθεσίες, οι οποίες θα εφαρμόζονται. Επομένως, να έρθει με πολιτική δέσμευση ο υπουργός ότι σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, γιατί το πρώτιστο που μας ενδιαφέρει είναι η ευημερία των ζώων, αλλά και των ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με αυτά τα εκτροφεία και κατά δεύτερο λόγο αν χρειάζεται να γίνουν κι άλλες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο να τις κάνουμε».
Αναφορικά με τις εξαγωγές ζώων, ο κ. Κέττηρος είπε ότι με βάση ένα σημείωμα που έστειλαν στην Επιτροπή οι Φιλοζωικές Οργανώσεις, γίνονται στο εξωτερικό εξαγωγές ζώων από καταφύγια, τα οποία δεν διατίθενται σε Κυπρίους που ενδιαφέρονται. Έχουν διατεθεί γύρω στους 30.000 σκύλοι τα τελευταία 7 χρόνια.
«Επειδή έχουμε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς στειρώσεις, χωρίς περιορισμούς, με πολλά αδέσποτα και τις νομοθεσίες να ψηφίζονται μόνο και να μην εφαρμόζονται, επικρατεί αυτή η κατάσταση. Σημασία έχει να εφαρμόζονται οι νομοθεσίες. Θα μπορούσαμε να ψηφίζουμε 150 νομοθεσίες χωρίς σημασία αφού δεν εφαρμόζονται», υπογράμμισε καταληκτικά ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής.
Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης επεσήμανε ότι είναι καλύτερα να γίνονται εξαγωγές, παρά να οδηγούνται στην ευθανασία τα ζώα.