Εικόνες ντροπής! Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Λίμνη Παραλιμνίου!

Εδώ και τώρα να δημιουργηθεί Πράσινο Σημείο στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου

Είναι με μεγάλη λύπη και προβληματισμό που διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται η ρίψη σκυβάλων, άχρηστων αντικειμένων, καναπέδων, καρεκλών κλπ. στην περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου. Το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια παρά τις συνεχείς προσπάθειες και προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών κινημάτων και άλλων οργανωμένων φορέων.

Η Λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Κύπρου με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας,  όπως το σπάνιο είδος νερόφιδου, το Natrix natrix cypriaca, και συγκαταλέγεται στους προστατευόμενους βιότοπους του Δικτύου NATURA 2000.

Η κυριότερη αιτία αυτής της κατάντιας με την μετατροπή της περιοχής σε σκουπιδότοπο, είναι η έλλειψη αδειοδοτημένου πράσινου σημείου στην περιοχή. Οι εικόνες που αντικρύσαμε και σήμερα, και όπως εμφανίζονται στα ΜΜΕ, είναι εικόνες που συχνά – πυκνά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, χωρίς ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Ήδη ο Δήμος Δερύνειας υπέβαλε αίτηση για αδειοδοτημένο πράσινο σημείο και αναμένει παραχώρηση χρηματικού ποσού ύψους 50 χιλιάδων ευρώ από το Υπουργείο Γεωργίας, για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικής μελέτης. Παράλληλα, εδώ και ένα χρόνο περίπου έχουν υποδείξει συγκεκριμένο χώρο για να γίνει πράσινο σημείο.

Ως Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, και ως άνθρωποι που νοιαζόμαστε για την ποιότητα ζωής, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα, διερωτόμαστε πως οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν προ πολλού προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις έτσι ώστε να προστατεύσουν την περιοχή;

  • Το Τμήμα Περιβάλλοντος τι λέει; Και κυρίως πώς ενεργεί για προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας; Η Επίτροπος Περιβάλλοντος ούτε είδε, ούτε άκουσε; Ούτε καν συμβούλευσε τον Πρόεδρο που την διόρισε να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση  και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

Ζητούμε ΑΜΕΣΑ από τις αρμόδιες αρχές όπως προχωρήσουν με τις απαραίτητες ενέργειες αδειοδότησης Πράσινου Σημείου στην περιοχή για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ