Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν πολύ για την κλιματική αλλαγή

Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν πολύ για την κλιματική αλλαγή και στηρίζουν την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπισή της σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έρευνα του 2019

Κύρια συμπεράσματα της έρευνας

  • Το 93% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί την κλιματική αλλαγή σοβαρό πρόβλημα και το 79% πολύ σοβαρό πρόβλημα.
  • Το 92% όσων απάντησαν στην έρευνα θεωρεί ότι είναι σημαντικό η εθνική κυβέρνηση να θέσει φιλόδοξους στόχους για την αύξηση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και το 89% πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν στήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030.
  • Το 84% πιστεύει ότι θα πρέπει να διατεθεί υψηλότερη δημόσια χρηματοδότηση για τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μείωση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.
  • Το 92% όσων απάντησαν στην έρευνα – περισσότεροι από οκτώ στους δέκα σε κάθε κράτος μέλος – συμφωνεί ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο κατά την αντιστάθμιση των υπόλοιπων εκπομπών, προκειμένου να καταστεί η οικονομία της ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Ενίσχυση της οικονομίας και της απασχόλησης

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα συμφωνούν ότι η ΕΕ μπορεί να ωφεληθεί οικονομικά από την προώθηση σε χώρες εκτός της ΕΕ της εμπειρογνωσίας της όσον αφορά τις νέες καθαρές τεχνολογίες (81%), ενώ το 79% πιστεύει ότι με τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα γίνουν περισσότερο καινοτόμες και ανταγωνιστικές.

Η μεγάλη πλειονότητα συμφωνεί ότι η μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από χώρες εκτός της ΕΕ μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και να ωφελήσει την ΕΕ οικονομικά (72%).

Δράση των πολιτών

Το 93% όσων απάντησαν στην έρευνα έχει προβεί σε τουλάχιστον μία συγκεκριμένη ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως η μείωση και η ανακύκλωση απορριμμάτων (75%) και ο περιορισμός, στο μέτρο του δυνατού, της κατανάλωσης ειδών μιας χρήσης (62%).

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Επτά στους δέκα (70%) συμφωνούν ότι η προσαρμογή στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες της ΕΕ.

Τι λένε οι Κύπριοι ;  Δείτε το PDF 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ