2,4 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη ζουν σε χώρες με λειψυδρία

Σήμερα, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες με λειψυδρία, ενώ μόνο το 2,5% του νερού είναι φρέσκο, κατάλληλο για πόση, γεωργία και τις περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις, ανέφερε πριν από μερικές μέρες σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (ΠΗΤ-World Food Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, με πολλαπλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε περισσότερες από 150 χώρες.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται, οι πόροι γλυκού νερού ανά άτομο έχουν μειωθεί κατά 20% τις τελευταίες δεκαετίες και η διαθεσιμότητα και η ποιότητα του νερού επιδεινώνονται γρήγορα λόγω δεκαετιών κακής χρήσης και διαχείρισης, υπεράντλησης υπόγειων υδάτων, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής -κινδυνεύουμε να αντλήσουμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το νερό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης, 71%, αποτελεί πάνω από το 50% του σώματός μας, παράγει την τροφή μας και υποστηρίζει τα μέσα διαβίωσης.

Αυτός ο πολύτιμος πόρος, σημειώνεται, δεν είναι άπειρος και πρέπει να σταματήσουμε να τον θεωρούμε δεδομένο, αφού αυτό που τρώμε και ο τρόπος με τον οποίο παράγονται αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν το νερό.

«Μόνο το 2,5% του νερού είναι φρέσκο, κατάλληλο για πόση, γεωργία και τις περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις. Το νερό αποτελεί κινητήρια δύναμη για τους ανθρώπους, τις οικονομίες και τη φύση και το θεμέλιο της τροφής μας. Πράγματι, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 72% των παγκόσμιων αντλήσεων γλυκού νερού, αλλά, όπως όλοι οι φυσικοί πόροι, το γλυκό νερό δεν είναι άπειρο», προστίθεται.

Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή, επισημαίνεται, θέτουν τους υδάτινους πόρους του πλανήτη υπό αυξανόμενη πίεση.

Όπως υπογράμμισε ο Σύνδεσμος, σήμερα 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες με λειψυδρία. Πολλοί είναι μικροκαλλιεργητές που ήδη αγωνίζονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, ιδιαίτερα οι γυναίκες, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

«Ο ανταγωνισμός για αυτόν τον ανεκτίμητο πόρο αυξάνεται καθώς η λειψυδρία γίνεται μια ολοένα αυξανόμενη αιτία συγκρούσεων. Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι που εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από τα υδρόβια συστήματα διατροφής για τα προς το ζην υφίστανται τις επιπτώσεις της ρύπανσης, της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, των μη βιώσιμων πρακτικών και της κλιματικής αλλαγής», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι ο περιορισμός της σπατάλης του νερού στην παραγωγή, προετοιμασία και χρήση του φαγητού είναι σημαντικός για την εξοικονόμηση νερού και τη διατήρηση των υδάτινων πόρων.

Μερικοί τρόποι για να πετύχουμε αυτόν το σκοπό είναι να επιλέξουμε τοπικά και εποχιακά προϊόντα, αφού επιλέγοντας τρόφιμα που καλλιεργούνται τοπικά και σε εποχή, συνεισφέρουμε στη μείωση της σπατάλης νερού που σχετίζεται με τη μεταφορά τροφίμων από μακρινές περιοχές.

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ