Θνησιμότητα ψαριών στη λίμνη Αθαλάσσας – Ποιος ο λόγος

Ανακοίνωση Τμήματος Δασών για τη θνησιμότητα ψαριών στη λίμνη του ΕΔΠ Αθαλάσσας
Το Τμήμα Δασών ενημερώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακοί έλεγχοι που αφορούσαν τη θνησιμότητα των ψαριών στη λίμνη του ΕΔΠ Αθαλάσσας, που παρατηρήθηκε από τις 14 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2020.

Από τα ευρήματα των ελέγχων και λοιπών εξετάσεων που διενεργήθηκαν δεν έχει εξαχθεί βέβαιο συμπέρασμα. Τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα (Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) καταλήγουν ότι το πιθανότερο αίτιο που προκάλεσε το φαινόμενο αυτό, είναι η απότομη αύξηση των εν δυνάμει τοξικών κυανοβακτηρίων στο νερό, τα οποία απελευθέρωσαν τοξίνες που προκάλεσαν τον θάνατο των ψαριών.

Φαινόμενα ευτροφισμού όπως το συγκεκριμένο, είναι αναμενόμενα και αναπόφευκτα σε οικοσυστήματα όπως η τεχνητή λίμνη της Αθαλάσσας καθώς ευνοούνται από τη ρηχότητα της λίμνης και τη μικρή ποσότητα του νερού που συγκρατεί, το ψηλό οργανικό φορτίο που εισρέει εντός και τις παρατεταμένα ψηλές θερμοκρασίες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Τμήμα Δασών εξετάζει τη λήψη μέτρων και εφαρμογή πρακτικών που ενδεχομένως να βοηθήσουν στον μετριασμό του προβλήματος στο μέλλον. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι είναι ένα τεχνητό οικοσύστημα σ’ ένα περιβάλλον με πολλαπλά προβλήματα και ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ