Υπ. Γεωργίας: Πέραν των 22 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος 2027 στον αμπελοοινικό τομέα

Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2027 θα έχουν διατεθεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς για υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στον αμπελοοινικό τομέα, είπε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, στη 2η Έκθεση Κρασιού και Ζιβανίας.

Η έκθεση έγινε χθες Κυριακή στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων Κοίλης. Όπως σημείωσε ο κ. Ξενοφώντος, στην παρούσα προγραμματική περίοδο μέχρι και το έτος 2027 το χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης της αμπελοοινικής πολιτικής είναι το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου για την εφαρμογή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Πέρα, συνέχισε, από την οικονομική συνεισφορά από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους, το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου εμπεριέχει όλη τη φιλοσοφία και τη στρατηγική για τον αμπελοοινικό τομέα. Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι η παρουσία του στην έκθεση είναι απόδειξη της πραγματικής βούλησης της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να στηρίξει έμπρακτα τον αμπελοοινικό τομέα, ως ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, καθώς και τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προβολή των κυπριακών οίνων και των παραδοσιακών αλκοολούχων ποτών, όπως είναι η ζιβανία.

Χαιρέτισε στις δηλώσεις του την εκδήλωση της Κοίλης, σημειώνοντας πως ενθαρρύνει το Υπουργείο στο οποίο προΐσταται όλους τους παραγωγούς και οινοπαραγωγούς να κάνουν τέτοιες εκδηλώσεις, τιμώντας την αγνή παραγωγή των προϊόντων στην Κύπρο. Ο κ. Ξενοφώντος είπε πως το Υπουργείο θα στηρίξει την ύπαιθρο της Κύπρου, τους παραγωγούς της Κύπρου, προσθέτοντας πως προωθούν την κυπριακή παραγωγή είτε πρόκειται για οίνους, είτε για οποιοδήποτε άλλο προϊόν. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε. Ανέφερε ακόμη πως κάτω από τον πυλώνα της κοινής αγροτικής πολιτικής υπάρχουν πολλά προγράμματα που θα συνεχίσουν και θα τα στηρίξουν έτσι ώστε να υποστηρίξουν τους οινοπαραγωγούς της Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι παρεμβάσεις για στήριξη του τομέα περιλαμβάνουν δράσεις, όπως η αναδιάρθρωση και η μετατροπή των αμπελώνων οινοπαραγωγής με ποικιλίες που ενδεχομένως να απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην αμπελοοινική αγορά, η γραμμική υποστύλωση των αμπελώνων οινοπαραγωγής για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης της βλάστησης και της παραγωγής, η κατασκευή και η επιδιόρθωση των παραδοσιακών τοίχων ξερολιθιάς, βασικού αρχιτεκτονικού στοιχείου των αμπελώνων οινοπαραγωγής εκεί όπου υπάρχουν εδαφικές κλίσεις και διάβρωση, και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επισκεψιμότητας στα οινοποιεία.

Λαμβάνοντας, είπε, υπόψιν ότι παρόμοια ποσά επενδύθηκαν σε διάφορα μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα και κατά την προγραμματική περίοδο 2019 – 2023, «θεωρώ ότι παρέχονται συστηματικά όλα τα εφόδια για την ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αμπελοοινικών προϊόντων του τόπου μας». Ο κοινοτάρχης Κοίλης, Μιχάλης Ευθυμίου, σημείωσε από πλευράς του πως στη 2η Έκθεση Κρασιού και Ζιβανίας συμμετείχαν 11 οινοποιεία της επαρχίας Πάφου, προσθέτοντας πως σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή των προϊόντων της περιοχής.

Στόχος τους, συνέχισε, είναι η προώθηση των προϊόντων του κρασιού και της ζιβανίας και κατά συνέπεια και των σταφυλιών που πέρσι υπήρξε πρόβλημα με το να μείνουν στα αμπέλια κάποιες ποσότητες. Επίσης, ο κοινοτάρχης Καλλέπειας Νίκος Σαββίδης είπε πως η εκδήλωση, που διοργανώνεται στο Περιφερειακό Κέντρο της Κοίλης, έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις κοινότητες της περιοχής γιατί, εξήγησε, «είμαστε μια περιοχή με κρασί, με αμπέλια και θέλουμε να προωθηθεί το προϊόν της περιοχής». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, «η πολιτική της κυβέρνησης να αλλάξει και να στηρίξει τις οινοβιομηχανίες και το κρασί που είναι απούλητο τα τελευταία χρόνια».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ