Τουρκία: «Ξεσηκωμός» για να σωθούν εγκλωβισμενα κατοικίδια σε συντρίμια

Υπερασπιστές δικαιωμάτων των ζώων αντιτάχθηκαν σήμερα στην καταστροφή του κτιρίου Galeria, στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ για το οποίο έχει δοθεί εντολή κατεδάφισης μετά τον σεισμό, επικαλούμενοι την παρουσία 16 κατοικίδιων.

«Σε τι είδους μουσουλμανική χώρα ζούμε; Αυτές είναι ζωές, δεν μπορείς να τις καταστρέψεις έτσι!» διαμαρτυρήθηκε ο Ραμαζάν Τουγκάι, που έσπευσε στο σημείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεκαέξι γάτες, σκύλοι και πουλιά είναι εγκλωβισμένα σε ορόφους που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Λένε ότι το κτίριο θα καταρρεύσει αν το ακουμπήσει ο γερανός», είπε η 32χρονη Νιλάι Γιλμάζ. «Από τις 8:00 σήμερα το πρωί άρχισαν να γκρεμίζουν το κτίριο, αλλά αυτό παραμένει όρθιο. Αυτοί που διέταξαν την κατεδάφισή του θα σκοτώσουν αυτά τα ζώα».

«Παρακαλώ αφήστε μας να μπούμε, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε, αν φοβάστε (να πάτε) αφήστε μας να το κάνουμε», παρακάλεσε. Χωρίς επιτυχία.

Παρέμβαση του δικηγορικων συλλόγων
Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιάρμπακιρ κινήθηκε νομικά για να σταματήσει την κατεδάφιση, έχοντας την υποστήριξη της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, ζητώντας να σωθούν τα ζώα.

Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει σε ανθρώπους να επιχειρούν να εισέλθουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Σήμερα το απόγευμα, ένα ελικόπτερο των ειδικών δυνάμεων πέταξε για αρκετή ώρα πάνω από το κτίριο με ένα από τα μέλη τους να κρέμεται από ένα σκοινί σε μια προσπάθεια να πλησιάσει το κτίριο, σηκώνοντας ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.

Μάταια. Η επιχείρηση – που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση – διακόπηκε λίγο μετά τις 18:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), αλλά ένα drone ανέλαβε δράση και συνέχισε να πετά πάνω από το κτίριο παρά την έλευση της νύχτας.

Σύμφωνα με έναν αστυνομικό, θα αφήσουν τρόφιμα για να προσελκύσουν τις γάτες.

Ωστόσο, οι εργασίες κατεδάφισης θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ