Τόσο θερμά καλοκαίρια καταγράφονταν περίπου μία φορά ανά χιλιετία

ισωσ σε ενδιαφερουν

Το πιο θερμό καλοκαίρι στην Ευρώπη, από την αρχή τήρησης σχετικών αρχείων, δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα χωρίς τη συμβολή της κλιματικής αλλαγής, για την οποία ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έκθεση του Κέντρου Χάντλεϊ, της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, καταλήγοντας σε μια ζοφερή πρόβλεψη: τέτοιοι παρατεταμένοι καύσωνες θα μας ταλαιπωρούν περίπου κάθε τριετία. Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στη Γλασκώβη, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα (COP26). Στόχος οι περισσότεροι από τους 100 ηγέτες που συμμετέχουν να αναλάβουν ταχύτερα δράση, προκειμένου να μην επαναληφθεί το «καλοκαίρι της φωτιάς».

Σύμφωνα με την ανάλυση, το περσινό καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν θερμότερο κατά περίπου ένα βαθμό Κελσίου συγκριτικά με αυτά της περιόδου 1991-2020. Όμως η εφιαλτική πρόβλεψη είναι ότι τέτοια «καυτά καλοκαίρια» θα τα ξαναζούμε περίπου ανά τριετία τα επόμενα χρόνια, ενώ στο τέλος του αιώνα θα συνιστούν ετήσιο φαινόμενο. Πριν από τη δεκαετία του 1990 τόσο θερμά καλοκαίρια καταγράφονταν περίπου μία φορά ανά χιλιετία ή ίσως και ακόμη σπανιότερα.

Ο ειδικός μετεωρολόγος Πίτερ Στοτ σε ανακοίνωση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας αναφέρει: «Είμαστε πιο σίγουροι από ποτέ ότι τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή, προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας».

Ρεκόρ 48,7 βαθμών Κελσίου

Στη Γηραιά Ηπειρο ο υδράργυρος το καλοκαίρι χτύπησε πολλές φορές κόκκινο, ενισχύοντας την ανησυχία για τους ακραίους καύσωνες και τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Μετεωρολογικός σταθμός στη Σικελία κατέγραψε τον Αύγουστο την πρωτοφανή θερμοκρασία των 48,7 βαθμών Κελσίου, που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Η προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία είχε καταγραφεί στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1997, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Oι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ξηρασία και εισήγαγαν την τραγωδία της αντιπυρικής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο. Όπως υπογραμμίζει η καθηγήτρια Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, Μερίτ Τουρέτσκι, «γνωρίζαμε ότι αυτό θα συμβεί και ότι οι καύσωνες θα προκαλούσαν την πύρινη κόλαση». Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Μεσόγειο μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο εκατομμύρια στρέμματα δασών σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως το 2030 θα έχει καταρριφθεί ο στόχος χαλιναγώγησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πάνω από τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Δεκάδες χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη της Γλασκώβης δεσμεύθηκαν να σταματήσουν την επόμενη δεκαετία την αποψίλωση των δασών και μέχρι το 2030 να μειώσουν κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου, παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, πολλοί συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με την Ινδία και την Ιαπωνία να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο Συνέδριο.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Συμφωνία με αστερίσκους για την κλιματική αλλαγή από τους G-20

Οι ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο θα δοθεί στη...

Σε εστία βρωμιάς και κινδύνων αφέθηκαν τα «Βερεγγάρια»

Εστία βρομιάς και κινδύνων κατάντησε ο οικισμός «Βερεγγάρια» Στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών έχει αφεθεί ο πρώην οικισμός «Βερεγγάρια», με αποτέλεσμα να...

Νέα καλαίσθητα και παραγωγικότερα θερμοκήπια για πλατείες, πάρκα και ταράτσες

Αυτό που ήταν κάποτε έρημος στην Αλμερία στην νοτιοανατολική Ισπανία, είναι σήμερα μια θάλασσα πλαστικού, το μεγάλο περιβόλι της Ευρώπης. Η εντατική χρήση θερμοκηπίων...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613