Quantcast

Το ΗΒ εγκαινιάζει την Κλιματική Εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με φιλόδοξες κλιματικές δεσμεύσεις

  • 22 περιφέρειες, 452 πόλεις, 1,101 επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων το Facebook και η Ford), 549 πανεπιστήμια και 45 από τους μεγαλύτερους επενδυτές έχουν εγγραφή στην Κούρσα για το Μηδέν (Race to Zero), την παγκόσμια εκστρατεία για ένα κόσμο χωρίς ρύπους
  • Η Κυβέρνηση του ΗΒ εγκαινιάζει το Μεταβατικό Συμβούλιο Ενέργειας της COP26, το οποίο φέρνει μαζί πολιτικούς, οικονομικούς και τεχνικούς ηγέτες του διεθνούς τομέα ενέργειας για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια
  • Η Κυβέρνηση του ΗΒ θα επενδύσει £50 εκατομμύρια στη νέα Clean Energy Innovation Facility, η οποία θα υποστηρίζει καθαρές καινοτόμες τεχνολογίες στις αναπτυσσόμενες χώρες

 

Ο Πρόεδρος της COP26 και Υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Άλοκ Σάρμα ανακοίνωσε σειρά νέων κλιματικών δεσμεύσεων στην έναρξη της Κλιματικής Εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, η οποία τρέχει παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Επιβεβαίωσε δε ότι μεγάλες εταιρείες εντάχθηκαν στην εκστρατεία Race to Zero για επιτάχυνση της ουδετεροποίησης των εκπομπών ρύπων από επιχειρήσεις, πόλεις, περιφέρειες και επενδυτές, περιλαμβανομένων της Ford (πρώτη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που εντάσσεται), της LafargeHolcim (μεγαλύτερη τσιμεντοποιία στον κόσμο) και του Facebook. Η απόφασή τους υπογραμμίζει το μομέντουμ της στροφής προς μια οικονομία χωρίς ρύπους.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, Ενέργειας και Ενεργειακής Στρατηγικής, Λόρδος Κάλαναν, μίλησε επίσης σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα για την συνεργασία σε θέματα καθαρής ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία.

Ο Λόρδος Κάλαναν ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών του Μεταβατικού Συμβουλίου Ενέργειας της COP26 στο οποίο θα συμμετέχουν ηγέτες από την πολιτική, την οικονομία και την τεχνολογία, για να επιταχύνουν τη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το ΗΒ προεδρεύει του Συμβουλίου μαζί με τη συμπρόεδρο Νταμιλόλα Ογκουνμπίγι, ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τη Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους (SEforALL). Τα μέλη του Συμβουλίου σκοπεύουν να προωθήσουν τη στροφή στην πράσινη ενέργεια εν όψει της COP26.

Η έναρξη εργασιών του Συμβουλίου έρχεται παράλληλα με χρηματοδότηση £50 εκατομμυρίων από τη Βρετανική Κυβέρνηση στη νέα Clean Energy Innovation Facility (CEIF).

Η χρηματοδότηση αυτή θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε καινοτόμες μορφές πράσινης ενέργειας, συνδράμοντας στην καθαρή ανάπτυξη, με επίκεντρο τους τομείς της βιομηχανίας, της ψύξης, και της αποθήκευσης.

Ο κ. Σάρμα δήλωσε:

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε έναν/μίαν από μας και έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε για να πρωτοστατήσουμε στη δράση εν όψει της COP26. Μέσω του Μεταβατικού Συμβουλίου Ενέργειας και της φιλόδοξης χρηματοδότησης από το ΗΒ, ελπίζω να τονώσουμε τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές και καλώ όλες τις επιχειρήσεις, τις πόλεις και τις περιφέρειες να ενταχθούν στη συμμαχία Race to Zero».

Η κ. Ογκουνμπίγι, ανέφερε:

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε τον έβδομο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη -πρόσβαση σε προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους- χωρίς μια καθαρή ενεργειακή μετάβαση που να μην αφήνει κανέναν/καμιάν πίσω. Σήμερα, σχεδόν 800 εκατ. άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και οφείλουμε να κλείσουμε αυτά τα κενά με ανανεώσιμες, αποτελεσματικές και προσιτές λύσεις».

Το Μεταβατικό Συμβούλιο Ενέργειας θα έχει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη χωρών που απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα και στρέφονται προς μια καθαρή ενεργειακή μετάβαση, ενώ ανακάμπτουν από την πανδημία. Ενόψει της COP26, ο Διάλογος Υψηλού Επιπέδου των ΗΕ για την Ενέργεια θα υποστηρίξει αυτό το όραμα, μέσω Ενεργειακών Συμβάσεων και συνεργειών που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και προσβασιμότητας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ