Τι συνέβη με τα καπάκια των πλαστικών μπουκαλιών

Όλοι μας αντιμετωπίσαμε αυτό το καλοκαίρι τα νέα καπάκια σε πλαστικά μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών, καθώς και σε συσκευασίες ροφημάτων. Αρχικά, μπορεί να νομίζαμε ότι κάναμε λάθος όταν τα ανοίξαμε για πρώτη φορά, και πολλοί από εμάς αγωνιστήκαμε να τα ξανακλείσουμε. Αυτά τα νέα “καλύμματα που παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες” είναι αυτά που αναφέρονται στην Οδηγία (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εκδόθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Αυτή η Οδηγία έχει ως στόχο τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πλαστική ρύπανση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την εισαγωγή της Οδηγίας, τα πλαστικά καπάκια και καλύμματα που χρησιμοποιούνται σε περιέκτες ποτών ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης που συχνά εμφανίζονται στις παραλίες της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, οι περιέκτες ποτών που είναι πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης θα πρέπει να πωλούνται μόνον εάν πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος που μειώνουν τη διασπορά των πλαστικών καπακιών και καλυμμάτων στο περιβάλλον.

Το Άρθρο 6 της Οδηγίας επικεντρώνεται κυρίως στις απαιτήσεις για τα πλαστικά καλύμματα. Αναφέρει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που αναφέρονται στο παράρτημα της Οδηγίας και φέρουν καπάκια και καλύμματα κατασκευασμένα από πλαστική ύλη διατίθενται στην αγορά μόνον εάν τα καπάκια και τα καλύμματα παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες κατά τη διάρκεια της χρήσης του προϊόντος.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο τα καπάκια θα παραμένουν προσαρτημένα, οι κατασκευαστές έχουν την ελευθερία να εφαρμόσουν τις ιδέες τους για τη συμμόρφωση με την Οδηγία. Οι πιο συνηθισμένοι μηχανισμοί που έχουν εντοπιστεί περιλαμβάνουν πλαστική άρθρωση όπου το κάλυμμα παραμένει σταθερό δίπλα από το στόμιο όταν αφαιρείται, καθώς και ταινία-λάσο όπου το καπάκι κρέμεται από το στόμιο όταν αφαιρείται.

Παρόλο που η Οδηγία εκδόθηκε το 2019, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες διατάξεις για τη συμμόρφωσή τους έως την 3η Ιουλίου του 2024.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ