Τι διαφορά έχουν τα οικολογικά με τα βιολογικά προϊόντα;

Επειδή πολλοί από εμάς συγχέουμε αυτές τις δύο έννοιες, ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια και καλή τι είναι τα οικολογικά και τι τα βιολογικά προϊόντα!

Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν απλά μία – δύο διαφορές σε σχέση με τα οικολογικά, αλλά είναι δύο έννοιες που υποδηλώνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το μόνο κοινό είναι ότι πρόκειται για προϊόντα, αν και διαφέρει ο τύπος τους…

Τα βιολογικά προϊόντα

τι είναι βιολογικά προϊόνταΤα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως τρόφιμα ή και άλλα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε στον οργανισμό μας και πολύ απλά, θέλουμε να είναι όσο πιο υγιεινά γίνεται!

Για την ακρίβεια, είναι προϊόντα που καλλιεργούνται και μεγαλώνουν χωρίς φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και άλλα τέτοια χημικά. Είναι όπως ακριβώς θα παράγονταν από τη μάνα φύση!

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά, για το λόγο ότι είναι πιο δύσκολο να δώσουν “υγιείς” καρπούς μιας και τα ζιζάνια… καραδωκούν.

Επίσης, χωρίς τη “χημική” παρέμβαση, είναι πιο δύσκολο να πάρουμε μεγάλες “υγιείς”(που δεν χάλασαν, που δεν σκουλίκιασαν, κλπ) ποσότητες, οπότε η παραγωγή είναι αρκετά πιο περιορισμένη.

Έτσι, για να βγει κέρδος από μία τέτοια παραγωγή, θα πρέπει η πώληση να γίνεται σε υψηλότερη τιμή.

Αλλά είναι πιο υγιεινά, μιας και δεν βάζουμε μέσα μας τα κατάλοιπα των χημικών που προαναφέραμε…

Αλλιώς, ονομάζονται προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

Τα οικολογικά προϊόντα

τι είναι οικολογικά προϊόνταΤώρα, οικολογικά προϊόντα είναι τα προϊόντα αυτά που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, είτε κατά τη χρήση τους, είτε κατά την απόρριψή τους (περιορίζουν τη ρύπανση στο ελάχιστο).

Μερικά παραδείγματα οικολογικών προϊόντων είναι:

√ οι χάρτινες σακούλες
αποσυντίθενται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τις νάυλον όταν τις θάβουμε

√ οικολογικά καθαριστικά
που καταλήγουν αφού τα χρησιμοποιήσαμε; στη θάλασσα. Τα οικολογικά καθαριστικά δεν την ρυπαίνουν τόσο σε αντίθεση με τα άλλα

√ “πράσινες” ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές
καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, με αποτέλεσμα, έμμεσα να περιορίζουν τους ρύπους της ΔΕΗ στην ατμόσφαιρα

√ προϊόντα κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά
που σημαίνει ότι μετά τη χρήση τους, μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε κι έτσι να μην καταλήξουν στα σκουπίδια

Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι διαφορές οικολογικών και βιολογικών προϊόντων δεν υφίστανται, για το λόγο ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ