Θεσμοθετημένη στο εξής η λειτουργία των υποστατικών πώλησης ζώων

Σε κανονισμούς καθορίζεται η λίστα ζώων συντροφιάς

 

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κανονισμούς για τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τον τρόπο λειτουργίας των υποστατικών πώλησης ζώων. Στόχος να διασφαλίζεται η καλή διαβίωση των ζώων που φιλοξενούνται σε αυτά, καθώς και των ειδών και των κατηγοριών ζώων τα οποία επιτρέπεται να πωλούνται ή/και να κατέχονται.

Μεταξύ άλλων, καθορίζονται τα είδη και κατηγορίες ζώων που θα μπορούν να πωλούνται ή να κατέχονται, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης λειτουργίας υποστατικού και οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις για τους χώρους διατήρησης και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα εν λόγω υποστατικά, για το προσωπικό που απασχολείται σε αυτά καθώς και για την τήρηση αρχείων και μητρώων υποστατικών και ζώων.

Η Βουλή ενέκρινε επίσης ακόμα μία σημαντική νομοθετική ρύθμιση, η οποία εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων που υλοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα ενέκρινε κανονισμούς που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τους οποίους καθορίζονται για πρώτη φορά τα είδη ζώων που θα μπορούν να κατέχονται ή να πωλούνται, τα οποία περιγράφονται στους κανονισμούς στη «Θετική Λίστα» (Positive List).

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε κάποια ρύθμιση με την οποία να ορίζονται τα είδη ζώων που επιτρεπόταν να κατέχονται ή να πωλούνται. Μέσα από τη «Θετική Λίστα» καθίσταται σαφές, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται πλέον η πώληση και κατοχή άγριων θηλαστικών, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των ζώων αυτών από το διεθνές εμπόριο άγριων ειδών.

Με τους νέους κανονισμούς τίθενται επίσης σε ισχύ συγκεκριμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα υποστατικά πώλησης ζώων συντροφιάς (Pet Shops), ώστε να διασφαλίζεται ένα στοιχειώδες επίπεδο ευημερίας τους.

Η έγκριση των εν λόγω κανονισμών ενισχύει περαιτέρω το πλαίσιο ευημερίας των ζώων στη χώρα μας και καθιστά την Κύπρο πρωτοπόρο, αφού σε ελάχιστες μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζεται η Θετική Λίστα Ζώων.

Το Υπουργείο Γεωργίας χαιρετίζει τη συλλογική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες για την εποικοδομητική εργασία που μεσολάβησε κατά τη συζήτησή τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ότι «ως στάση αρχής και ηθικής δεοντολογίας ήταν, είναι και θα είναι ενάντια στην οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση των ζώων και με την οποιαδήποτε μορφή θα είναι αυτή η εκμετάλλευση». Με αφορμή την έγκριση των κανονισμών για τη λειτουργία των καταστημάτων πώλησης ζώων (τα γνωστά pet shops), το Κόμμα για τα Ζώα εκφράζει επιφυλάξεις ότι η Πολιτεία δεν θα καταφέρει να σταματήσει (αναχαίτιση) τις παράνομες εκτροφές και γέννες. «Δεν θα σταματήσουν οι νόμιμες ή παράνομες εισαγωγές και η παράνομη ή νόμιμη διακίνηση και εμπορία», υποστηρίζει.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ