Terra Cypria: Το Εθνικό Σχέδιο για Κλίμα δεν ικανοποιεί

Το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030 δεν ικανοποιεί το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria και το αφήνει απογοητευμένο, γι’ αυτό και ζητεί να μην κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χωρίς όραμα είναι οι προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, γι’ αυτό και, όπως υποστηρίζει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, πρέπει να ετοιμαστούν άλλες, που να ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 28 Νοεμβρίου 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως υπενθυμίζει η Terra Cypria, κήρυξε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης (Climate Emergency), άλλη μια επιβεβαίωση της σοβαρότητας της κατάστασης «για την οποία το κράτος μας δεν τηρεί ανάλογη γραμμή» και δεν προετοιμάζει τη χώρα μας και την κοινωνία της για όσα φέρνει η κλιματική κρίση.

Η ΕΕ έχει θέσει συγκεκριμένους ετήσιους αλλά και ανά δεκαετία στόχους για την κάθε χώρα-μέλος, με σκοπό τη μείωση των αέριων ρύπων του θερμοκηπίου και την προετοιμασία των μελών της για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. «Το κράτος μας δυστυχώς φαίνεται να μη δίνει την απαραίτητη σοβαρότητα σε ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα περιβαλλοντικής στρατηγικής πολιτικής που έχει να διαμορφώσει, πρωτίστως ως υποχρέωση προς τους πολίτες και την ευημερία τους και ακολούθως ως υποχρέωση προς την ΕΕ», τονίζει. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Οργάνωση, σήμερα η Κύπρος είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους της, γι’ αυτό και δεν γίνεται δεκτό κανένα σενάριο μη επίτευξής τους. «Δεν χρειάζεται να προστεθεί άλλο ένα πρόστιμο στις πλάτες των πολιτών του σήμερα και του αύριο», τονίζει.

Το Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου, όπως υποστηρίζει η Οργάνωση, στηρίζεται σ’ ένα μεγάλο βαθμό σε κάποια υποθετικά σενάρια, όπως η έγκαιρη έλευση του φυσικού αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με άλλες. Το Ίδρυμα προτείνει μερικές ενδεικτικές και πραγματοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις. Μερικές από αυτές είναι:

1) Τη διασύνδεση με τρένο των πόλεων Λευκωσίας και Λεμεσού (τουλάχιστον),
2) Δημιουργία τραμ στα αστικά κέντρα όλων των πόλεων,
3) Προώθηση δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων,
4) Δημιουργία κινήτρων αύξησης των ΑΠΕ σε κατοικίες και επιχειρήσεις, όπως δυνατότητα πώλησης της πλεονασματικής παραγωγής ενέργειας και φορολογικές ελαφρύνσεις,
5) Εγκατάσταση ΑΠΕ σε υποβαθμισμένη γη, όπως εγκαταλειμμένα μεταλλεία, λατομεία και αποκαταστημένους σκουπιδότοπους,
6) Επιβολή φόρου σε εταιρείες που δεν προχωρούν σε διαλογή, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση,
7) Εφαρμογή του σχεδίου «Pay As You Through» σε παγκύπρια κλίμακα και υποχρεωτική ανακύκλωση,

Το Ίδρυμα καλεί τέλος την Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει την πολιτική απόφαση να ζητήσει παράταση στην υποβολή του Σχεδίου.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ