Τασμανία: Αγώνας ταχύτητας για τη διάσωση εκατοντάδων φαλαινών

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ειδικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν τουλάχιστον πενήντα φάλαινες στις δυτικές ακτές της Τασμανίας.

470 φάλαινες-πιλότοι εξόκειλαν στις απομονωμένες ακτές τις προηγούμενες μέρες. Η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο δια θαλάσσης. Άλλες 200 εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξωκοίλει ποτέ στην περιοχή. Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο. Ανήκουν στο είδος της ραμφοφάλαινας ή ζιφιός ή κατά την επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris. Προτιμούν τα βαθιά νερά στα πελάγη, βαθύτερα από τα χίλια μέτρα όμως συχνά εξωκοίλουν. Φτάνουν έως τα επτά μέτρα και τους δυόμιση τόνους βάρος.

«Αν ήταν κανείς μαζί τους επί τόπου θα άκουγε τους ήχους. Χρησιμοποιούν ήχους υψηλής συχνότητας και μπορεί κανείς να τις ακούσει να σφυρίζουν η μία στην άλλη. Το στρες και οι ήχοι που βγάζουν είναι τέτοιοι που κανείς δεν θέλει να τους ακούσει», εξηγεί η Βανέσα Πανέτι, θαλάσσια βιολόγος.

Ομάδα εξήντα διασωστών χρησιμοποίησαν δίχτυα και άλλον εξοπλισμό για να καταφέρουν να τραβήξουν τα κήτη από τις αμμώδεις παραλίες που είναι πλημμυρισμένες.

Στόχος τους είναι να τις τραβήξουν μέσα στη θάλασσα ώστε να αρχίσουν να επιπλέουν ξανά.

Για την ώρα, οι επιστήμονες δεν έχουν προσδιορίσει γιατί οι φάλαινες εξώκειλαν. Ενδέχεται, όπως λένε στις πρώτες εκτιμήσεις τους, μία φάλαινα – αρχηγός του κοπαδιού να έκανε λάθος στην πορεία της και να οδήγησε και τις υπόλοιπες στις ακτές.

 

 

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Στις τελευταίες θέσεις φιγουράρει η Κύπρος στην ποιότητα του περιβάλλοντος

Mόλις στην 44η θέση κατατάσσεται η Κύπρος μεταξύ 60 κρατών που συμμετείχαν σε έρευνα για την ποιότητα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Η έρευνα...

NASA: Το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στο Λος Άντζελες

Έναν από τους πιο ακριβείς χάρτες που έχουν δημιουργηθεί με δεδομένα από το Διάστημα και ο οποίος εστιάζει στο αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα...

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την άνοδο των τιμών των τροφίμων

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την αγροτική παραγωγή σε όλο τον κόσμο, γεγονός που συμβάλλει στην άνοδο των τιμών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613