Τα τεράστια σαλάχια μάντα «επιστρέφουν» στον πλανήτη

Το σαλάχι μάντα είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος σαλάχι στον πλανήτη και χωρίζεται σε ορισμένα είδη. Τα σαλάχια μάντα φτάνουν σε πλάτος τα εννέα μέτρα και σε βάρος τους δύο τόνους. Ζει κυρίως σε τροπικά και υποτροπικά νερά ενώ είναι υφαλόφιλο και ωκεανόδρομο πλάσμα που κινείται σε βάθη μέχρι 120 μέτρα. Χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα τριγωνικά θωρακικά πτερύγια και από δύο πτερύγια που έχει στο πρόσθιο μέρος του κεφαλιού. Είναι ζωοτόκο είδος, με το θηλυκό να γεννά ένα ή δύο μικρά μετά από περίοδο κύησης 13 μηνών.

Τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν, το οποίο φιλτράρει μέσα από τα βράγχιά του. Θεωρείται κοινωνικό ζώο και έχει βρεθεί ότι μπορεί να μεταναστεύσει σε μεγάλες αποστάσεις. Το σαλάχι μάντα δεν θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο αν και όταν νιώσει απειλή μπορεί να επιτεθεί και έχουν σημειωθεί θανατηφόρα περιστατικά.

Αποτελεί στόχο αλιείας για τα μεγάλα πτερύγιά του, για λάδι από το συκώτι του, ενώ το δέρμα του χρησιμοποιείται ως λειαντικό. Η αλιεία έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση τους πληθυσμούς του σαλαχιού μάντα και πριν από πέντε μήνες εισήλθε στην κόκκινη λίστα τη Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης με τα είδη που κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μέρντοχ της Αυστραλίας και του ιδρύματος Marine Megafauna Foundation οργάνωσαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο ζήτησαν την συμμετοχή του κοινού και πιο συγκεκριμένα των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Komodo στην Ινδονησία που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Το πάρκο εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 1800 τετραγωνικών χλμ. στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μικρές Σούνδες. Στην θαλάσσια περιοχή του πάρκου ζει το σαλάχι μάντα του είδους Mobula alfredi που φτάνει σε πλάτος τα πέντε μέτρα.

Συλλέγοντας διάφορα στοιχεία με κυριότερο τις φωτογραφίες που τραβούσαν οι τουρίστες από την θαλάσσια περιοχή του πάρκου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός των σαλαχιών μάντα έχει αυξηθεί κατά περίπου χίλια άτομα. Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο όσο και ελπιδοφόρο γεγονός για το μέλλον των σαλαχιών μάντα κάθε ένα εκ των οποίων διαθέτει ξεχωριστά χρωματικά μοτίβα στο δέρμα τους. Μελετώντας περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες φωτογραφίες οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν τον πληθυσμό των σαλαχιών μάντα στην περιοχή και παρουσιάζουν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση «Peer J».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ