Συμβολική δενδροφύτευση από το Τμήμα Δασών για τη Διεθνή Μέρα Δασών

ισωσ σε ενδιαφερουν

Αποκατάσταση των Δασών! Μέσο επαναφοράς του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ευημερίας

Με συμβολική δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο του Μεταλλείου Αμιάντου,το Τμήμα Δασών τίμησε τη Διεθνή Μέρα Δασών.

Η προσπάθεια αποκατάστασης του Μεταλλείου Αμιάντου αποτελεί όχι μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά και παράδειγμα προς μίμηση, πέραν της αποκατάστασης των κρατικών δασικών εκτάσεων που κατά καιρούς κάηκαν και αποκαθίστανται. Οι εργασίες αποκατάστασης που άρχισαν το φθινόπωρο του 1995 από το Τμήμα Δασών, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με βάση το σχέδιο αποκατάστασης που ετοιμάστηκε με κύριους στόχους τη σταθεροποίηση των σωρών των στείρων (μπάζων) και την αναδάσωση και αναχλόαση των διαμορφωμένων περιοχών, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια με τα αποτελέσματα να είναι πλέον εμφανή και ουσιώδη.

Ακόμη και σήμερα τα δασικά οικοσυστήματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από έντονες πιέσεις ένεκα της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού και τις αυξανόμενες ανάγκες για τροφή, γη και εισόδημα. Πολλά δάση υποβαθμίζονται λόγω της μετατροπής δασικής γης σε γεωργοκτηνοτροφική, της υπερβόσκησης, της μη αειφόρου εκμετάλλευσης της ξυλείας, των μη ορθολογικών διαχειριστικών πρακτικών και τη δημιουργία νέων οικιστικών αναπτύξεων. Επίσης, οι πυρκαγιές οι οποίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται, καταστρέφουν τεράστιες δασικές εκτάσεις.

Κάθε χρόνο χάνονται δέκα εκατομμύρια εκτάρια δάσους, ενώ η υποβάθμιση επηρεάζει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια εκτάρια. Μέσα από την απώλεια και την υποβάθμιση των δασών εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες αερίων που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Την ίδια ώρα τουλάχιστον το 8% των φυτών και το 5% των ζώων στις περιοχές αυτές, απειλούνται με εξαφάνιση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι και στο νησί μας, μεγάλες δασικές εκτάσεις καίγονται ενώ ορισμένες περιοχές υποβαθμίστηκαν ή υποβαθμίζονται ως αποτέλεσμα της βόσκησης και της λατόμευσης όπως και της μεταλλευτικής δραστηριότητας παλαιότερα.

Το Τμήμα Δασών μέσα από την προσπάθεια αποκατάστασης στοχεύει στην επαναφορά της βλάστησης και του τοπίου με κατάλληλες τεχνικές σε καμένες και άλλως πως, σε διαταραγμένες και υποβαθμισμένες εκτάσεις το συντομότερο δυνατόν, ώστε να γίνεται αποκατάσταση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των αρχικών οικολογικών και αισθητικών χαρακτηριστικών και να αποτρέπεται η περαιτέρω υποβάθμισή τους.

Έχοντας κατά νου ότι τα δέντρα αποτελούν διαχρονικές αξίες και συμπορεύονται με τον άνθρωπο καθορίζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενιές θα ζήσουν, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι επόμενες γενιές θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά που το πράσινο μας προσφέρει.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κινδυνεύουν τα ζώα από τον κορονοϊό;

Αλήθειες και ψέματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να προφυλαχθούμε εμείς και τα κατοικίδιά μας. Είχε καιρό να γεμίσει το inbox μου με μηνύματα. Δεν...

Απειλούμενα είδη στην Ευρώπη και μέτρα προστασίας τους (infographic)

Ένα στα οκτώ εκατομμύρια είδη παγκοσμίως κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Μάθετε ποια και πόσα από αυτά τα είδη βρίσκονται στην Ευρώπη.Τα απειλούμενα είδη είναι φυτά...

Εμφάνιση αγέλης δελφινιών στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού

  Με αφορμή δημοσίευση φωτογραφιών αγέλης δελφινιών στον τύπο, οι οποίες λήφθηκαν σε εξόρμηση σκάφους του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) στη θαλάσσια περιοχή...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613