Στόχος η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, ψηφιοποιημένη και ανθεκτική οικονομία χωρίς αποκλεισμούς

Στόχος η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, ψηφιοποιημένη και ανθεκτική οικονομία χωρίς αποκλεισμούς

Πλάνο ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της αντιμετώπισης των ελλείψεων που υπάρχουν στο πλαίσιο διακυβέρνησης που ισχύει σήμερα, παρουσίασαν χθες στις Βρυξέλλες ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι προτάσεις προβλέπουν την απλοποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης και μεγαλύτερο έλεγχο της εθνικής οικονομικής πολιτικής στα ίδια τα κράτη-μέλη, εστιάζοντας στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και την προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης σε όλα τα κράτη-μέλη. Η ανάπτυξη θα προωθείται μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, με απώτερο στόχο την στήριξη της προσπάθειας για μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, ψηφιοποιημένη και ανθεκτική οικονομία χωρίς αποκλεισμούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι προτάσεις λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να επιτευχθεί μείωση των αυξημένων επιπέδων δημοσίου χρέους, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τα διδάγματα από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντέδρασε στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο και που θα προωθηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ με στόχο να υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με την εντολή που έδωσαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιλαμβάνουν:

• Ισχυρότερη εθνική ιδιοκτησία της οικονομικής πολιτικής μέσω ολοκληρωμένων μεσοπρόθεσμων σχεδίων, στη βάση κοινών κανόνων της ΕΕ.

• Απλούστερους κανόνες που θα λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές δημοσιονομικές προκλήσεις σε κάθε κράτος-μέλος.

• Διευκόλυνση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που αφορούν προτεραιότητες της ΕΕ.

• Διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ