Τη δέσμευσή του για την επίτευξη των στόχων του Κλιματικού Συμφώνου Πόλης επαναβεβαιώνει ο Δήμος Λεμεσού, με τη συμμετοχή του στο 1ο Συνέδριο «Η Ανθεκτικότητα της Θεσσαλονίκης στην Κλιματική Κρίση 2025-2030 – 22 Σχέδια για την Αστική Θωράκιση και την Κλιματική Ουδετερότητα».
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λεμεσού συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, με την παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Αρμεύτη και μελών της «Ομάδας Μετάβασης» και επιστημονικούς συνεργάτες.
Στην κεντρική του ομιλία στο συνέδριο, ο κ. Αρμεύτης παρουσίασε την προσέγγιση της Λεμεσού για την επίτευξη αστικής ανθεκτικότητας και κλιματικής ουδετερότητας, δίνοντας έμφαση στους τρεις στρατηγικούς άξονες, τη βιωσιμότητα, την συμπεριληπτικότητα και την επικοινωνία με τους πολίτες.
Στόχος του Δήμου, πρόσθεσε, είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% και η αύξηση των πράσινων χώρων, ώστε η αναλογία πρασίνου να αυξηθεί , από τα περίπου 2 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, στα 9-10 τετραγωνικά μέτρα.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, η αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των έξι ελληνικών Πόλεων Αποστολής (EU Mission Cities), Αθήνα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Καλαμάτα, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη.
Στις συναντήσεις αυτές, συνεχίζει η ανακοίνωση, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τη σύσταση του ClimaNet, του δικτύου συνεργασίας μεταξύ των Πόλεων Αποστολής της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ClimaNet αποσκοπεί στην προώθηση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και την επιτάχυνση της χρηματοδότησης και ωρίμανσης έργων, συμβάλλοντας στην ταχύτερη υλοποίηση των στόχων για κλιματική ουδετερότητα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν, επίσης, στρατηγικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εφαρμοστικές πολιτικές που σχετίζονται με τις ΑΠΕ, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, τη διαχείριση αποβλήτων, τις υποδομές για τη μικροκινητικότητα και την αστική αναδάσωση.
«Το συνέδριο αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για τη Λεμεσό να ενισχύσει τη συνεργασία της με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και να αξιοποιήσει τη διεθνή τεχνογνωσία και τις καινοτόμες πρακτικές που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», προστίθεται.
Τέλος, σημειώνεται πως με τη συμμετοχή του στο συνέδριο, «ο Δήμος Λεμεσού αποδεικνύει τη δέσμευσή του για την επίτευξη των στόχων του Κλιματικού Συμφώνου Πόλης και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αστικής ανθεκτικότητας».