Στο σκαμνί και για τη μη προστασία των οικοτόπων

Η Κομισιόν έχει βάλει την Κύπρο στο σκαμνί και για τη μη προστασία των οικοτόπων. Όπως επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, για ακόμη μια φορά η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου. Σημειώνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τακτική της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών-μελών. Αναφέρεται μάλιστα ότι η Κύπρος φαίνεται ότι απέχει πολύ από την υλοποίηση των στόχων και την εφαρμογή της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά τα δίκτυα προστασίας της φύσης.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ καλεί την Κύπρο να ολοκληρώσει το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της, αφού ακόμη δεν έχει υποβάλει εξαντλητικό κατάλογο προτεινόμενων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας. Ως εκ τούτου, το δίκτυο Natura 2000 δεν καλύπτει επαρκώς τους διαφόρους τύπους οικοτόπων και τα είδη που χρήζουν προστασίας. Μάλιστα, η ΕΕ έχει δώσει τελεσίγραφο δύο μηνών για διόρθωση της κατάστασης. «Είναι πραγματικά άξιον απορίας τι κάνουν η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με τα πιο πάνω», τονίζει το ΑΚΕΛ.

Παράλληλα, θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, υποδεικνύοντας ότι «οφείλει να δώσει απαντήσεις σχετικά με το τι πράττει για να διαφυλάξουμε όντως το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα του τόπου μας και όχι απλά να διαφημίζει δράσεις οι οποίες από ό,τι φαίνεται δεν υλοποιούν κανένα στόχο για την προστασία του περιβάλλοντος της Κύπρου». Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να δράσει άμεσα, όχι μόνο για να αποφευχθεί ο διασυρμός της χώρας στα δικαστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά για να καταφέρει η Κύπρος να προχωρήσει επί της ουσίας στην προστασία των οικοτόπων του νησιού μας. Προανήγγειλε επίσης ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα προχωρήσει με εγγραφή του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε να υπάρξει ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ