Στα προ κορωνοϊού επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ο ιός έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα χιλιάδες ανθρώπους και γονάτισε την παγκόσμια οικονομία, αλλά ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Economist, επέφερε μια πολύ σημαντική μείωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η εξίσωση με τους τρεις αγνώστους «Χ» για τον νέο προϋπολογισμό
Την άνοιξη που μας πέρασε, όταν ο πλανήτης βρισκόταν σε γενικευμένο lock down, ήταν η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που οι κάτοικοι της Jalandhar στη βόρεια Ινδία, μπόρεσαν να δουν τις χιονισμένες κορφές των Ιμαλαΐων, που απέχουν από αυτήν 160 χιλιόμετρα.

Ένα από βασικά στοιχεία ρύπανσης είναι το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2 ). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναγνωρίζει ότι όταν τα επίπεδα ΝΟ2 ξεπερνούν τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (40µg/m3) είναι βλαβερό για τον άνθρωπο.

pollution 450x2711 1

Στο Δελχί, μία από τις πιο μολυσμένες μεγαλουπόλεις, το ΝΟ2 έπεσε σχεδόν αμέσως μετά το lockdown, από 46µg/m3 , που βρισκόταν τον Μάρτιο στα 17µg/m3, στις αρχές Απριλίου.

Ομοίως, το διοξείδιο του αζώτου στο Λονδίνο έπεσε από 36µg/m3 τον Μάρτιο στα 24µg/m3 , δύο εβδομάδες αργότερα.

Βέβαια, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν επηρεάζονται αποκλειστικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες όπως η ισχύς των ανέμων, οι βροχοπτώσεις και η υγρασία.

Το Κέντρο Έρευνας στην Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), ένα περιβαλλοντικό think-tank δημιούργησε ένα μοντέλο το οποίο λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες υπολόγισε την επίδραση του Covid-19 στον ατμοσφαιρικό αέρα δώδεκα μεγάλων πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Βρήκαν ότι τα επίπεδα ΝΟ2 μειώθηκαν κατά 27%, δέκα ημέρες αφότου οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα lockdown, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των ετών 2017-2019.

Ο Π.Ο.Υ. σημειώνει ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε τόπους όπου η ποιότητα του αέρα βρίσκεται κάτω από τα ανεκτά επίπεδα.

O κορωνοϊός… έσωσε 15.000 ζωές
Υπολογίζουν ότι μόνο το 2016, 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα στους 290.000 παιδιά, πέθαναν πρόωρα από ασθένειες σχετιζόμενες με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως παθήσεις του αναπνευστικού και καρκίνο του πνεύμονα.

Πολλά περισσότερα εκατομμύρια πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

 

Επιπλέον, το think tank CREA εκτιμά ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα από όταν ξεκίνησε να εκδηλώνεται η πανδημία του κοροναϊού έσωσε περίπου 15.000 ζωές σε 12 μεγάλες πόλεις.

Τα καλά νέα όμως σταματούν εδώ.

Καθώς οι θερινές διακοπές για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου έφτασαν στο τέλος τους και οι οικονομίες άρχισαν να επαναλειτουργούν, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης πλησιάζει στα προ-κορωναϊού επίπεδα, καθώς εκτός των άλλων, πολλοί είναι αυτοί που δυσπιστούν απέναντι στα μέτρα υγιεινής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς χρησιμοποιώντας πλέον τα αυτοκίνητά τους περισσότερο.

πηγηtovima.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Τσεχία: Αναζητείται ελάφι που έκλεψε την καραμπίνα ενός κυνηγού

Η τσεχική αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών μετά την ασυνήθιστη κλοπή ενός όπλου από ένα… ελάφι που από παρ’ ολίγον θήραμα έγινε δράστης...

Κομισιόν: Σταδιακή κατάργηση των κλουβιών για εκτρεφόμενα ζώα

H Koμισιόν παρουσιάζει σχέδια νομοθετικής πρότασης έως το 2023 για την απαγόρευση των κλουβιών για ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα. H Επιτροπή αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στην...

Nέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα – Στόχος να επαναφέρει τη φύση στη ζωή μας

H  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια ολοκληρωμένη νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, με στόχο να επαναφέρει τη φύση στη ζωή μας, και τη στρατηγική «Από το...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613