Τα άγρια πουλιά κάνουν τη δουλειά και παίρνουν λίγη τροφή για κάθε αποτσίγαρο, την οποία στη συνέχεια καταθέτουν σε ένα μηχάνημα που παρήγγειλε μια νεοφυής επιχείρηση στο Södertälje, κοντά στη Στοκχόλμη.
«Είναι άγρια πτηνά που προσφέρονται εθελοντικά», λέει ο Christian Günther-Hanssen, ιδρυτής της Corvid Cleaning, της εταιρείας πίσω από την πρωτοποριακή μέθοδο.
Το Ίδρυμα Keep Sweden Tidy αναφέρει ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο αποτσίγαρα αφήνονται στους δρόμους της Σουηδίας κάθε χρόνο. Αυτό αντιπροσωπεύει το 62% του συνόλου των απορριμμάτων.
Ο δήμος Södertälje δαπάνησε 20 εκατομμύρια SEK, ή περίπου 1,92 εκατομμύρια ευρώ, για καθαρισμό δρόμων. Ο Günther-Hanssen εκτιμά ότι η μέθοδός του θα μπορούσε να σώσει τις πόλεις κατά τουλάχιστον 75 τοις εκατό του κόστους συλλογής αποτσίγαρων.
Προς το παρόν η πόλη Södertälje εκτελεί τη δράση σε πιλοτική βάση πριν από την πιθανή ανάπτυξη της επιχείρησης σε όλη την πόλη.
Τα κοράκια της Νέας Καληδονίας, έχουν εξίσου καλές συλλογιστικές δεξιότητες με όσο ένα επτάχρονο παιδί, σύμφωνα με έρευνα, καθιστώντας τα τα πιο έξυπνα πουλιά για τη δουλειά.
«Είναι πιο εύκολο να τα διδάξεις και υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να μάθουν το ένα από το άλλο. Ταυτόχρονα, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να φάνε κατά λάθος σκουπίδια» λέει ο Günther-Hanssen.
«Η εκτίμηση για το κόστος συγκομιδής αποτσίγαρων σήμερα είναι περίπου 80 öre (σουηδική υποδιαίρεση της κορώνας) ή περισσότερο ανά αποτσίγαρο. Η εξοικονόμηση για τον δήμο εξαρτάται από το πόσα αποτσίγαρα μαζεύουν τα κοράκια».
Ο Tomas Thernström, υπεύθυνος στρατηγικής για τα απόβλητα στο δήμο Södertälje, είπε ότι οι δυνατότητες του πιλοτικού προγράμματος εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση.
«Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε άλλα περιβάλλοντα. Επίσης, είναι σημαντικό και από την άποψη ότι μπορούμε να μάθουμε στα κοράκια να μαζεύουν τα αποτσίγαρα, αλλά δεν μπορούμε να μάθουμε στους ανθρώπους να μην τα πετούν στο έδαφος. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη», είπε.