Ρεκόρ αποψίλωσης στον Αμαζόνιο

Τεράστια έκταση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, επτά φορές μεγαλύτερη από την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου αποψιλώθηκε πέρυσι, καθώς η καταστροφή του τροπικού δάσους έφθασε στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

Τα στοιχεία είναι «ντροπιαστικά και εξοργιστικά», υποστήριξε ο Βραζιλιάνος περιβαλλοντολόγος του γερμανικού Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών για τη Βιωσιμότητα, Κάρλος Ριτλ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για το ξεκάθαρο αποτύπωμα της πολιτικής του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο. «Πρόκειται για μια έκταση ίση με το ένα τρίτο του Βελγίου, που χάνεται μόνο και μόνο επειδή αυτοί που καταστρέφουν το δάσος, επί Μπολσονάρο, δεν έχουν τον φόβο της τιμωρίας», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο ερευνητή, υπό τον Μπολσονάρο η Βραζιλία έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δορυφορικά στοιχεία της βραζιλιάνικης διαστημικής υπηρεσίας Inpe, την περίοδο Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, αποψιλώθηκαν τουλάχιστον 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους. Πρόκειται για αύξηση 9,5% σε σχέση με την επιφάνεια που είχε αποψιλωθεί πέρυσι.

Επισκεπτόμενος τα γραφεία της Inpe, ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, Χάμιλτον Μουράο, υποστήριξε ότι τα στοιχεία αυτά είναι θετικά, γιατί θα περίμενε κανείς η αποψίλωση να αυξηθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, της τάξεως του 20%. «Τα στοιχεία δεν μας λένε τίποτα θετικό για την κυβέρνηση Μπολσονάρο. Αντιθέτως, δείχνουν ότι παρά τον κορωνοϊό και την καραντίνα, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα αυξήθηκαν», σημείωσε ο Ριτλ, παρομοιάζοντας τα σχόλια του Μουράο για τη μικρότερη άνοδο από το αναμενόμενο, με τον αρχηγό κράτους που θα έλεγε «ευτυχώς είχαμε 200.000 νεκρούς από κορωνοϊό, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε και 300.000».

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς επιτήρησης. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σχέδιο του Μπολσονάρο να εξαλείψει τη δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τους εγκληματίες στον Αμαζόνιο πέτυχε», σημείωσε η οργάνωση Παρατηρητήριο του Κλίματος.

To 2004 χάθηκε έκταση ρεκόρ 27.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ σταδιακά, τα μέτρα για την προστασία του «πνεύμονα του πλανήτη» άρχισαν να αποδίδουν, με αποτέλεσμα η αποψίλωση να κυμαίνεται ανάμεσα στις 4.500-7.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατ’ έτος την περίοδο 2014-2018. Ο στόχος που είχε θέσει η χώρα την προηγούμενη δεκαετία ήταν ώς το 2020 να έχει μειωθεί στις 3.900 τετραγωνικά χλμ. ετησίως, επιφάνεια σχεδόν τρεις φορές μικρότερη από αυτή που τελικά αποψιλώθηκε φέτος.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ