Μια παγκόσμια συμμαχία, ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο καταγραφής των ευθυνών όσων ρυπαίνουν. Πρόκειται για έναν χάρτη καταγραφης και απαιτεί όσοι ρυπαίνουν το περιβάλλον να είναι υπόλογοι για τα όσα προκαλούν.
Άσχημα είναι τα νέα για όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον συμβάλλοντας στην κλιματική κρίση που μαστίζει όλο τον πλανήτη. Μια παγκόσμια συμμαχία, μέλος της οποία είναι η ActionAid ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο καταγραφής των ευθυνών όσων ρυπαίνουν ώστε σύντομα να πληρώσουν τον λογαριασμό!
Ακριβώς έναν χρόνο μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των μαθητών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και ενώ είναι σε εξέλιξη η εβδομάδα για το κλίμα που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δίνεται στους φορείς λήψης αποφάσεων σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ένα εργαλείο με το οποίο οι μεγάλοι ρυπαντές καθίστανται υπεύθυνοι και καλούνται «να πληρώσουν τον λογαριασμό».
Πρόκειται για έναν χάρτη καταγραφής που έρχεται να συμπληρώσει την παγκόσμια έκκληση που είναι σε εξέλιξη και απαιτεί όσοι ρυπαίνουν το περιβάλλον τροφοδοτώντας την κλιματική κρίση και κερδίζοντας ταυτόχρονα τεράστια κέρδη να είναι υπόλογοι για τα όσα προκαλούν.
Η παγκόσμια έκκληση υπό τον τίτλο «Make Big Polluters Pay» ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάσκεψη κορυφής υπέρ της δράσης για το κλίμα. Συνεχίστηκε στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στη Μαδρίτη με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους να αναγκάσουν όσους ρυπαίνουν να πληρώσουν. Ο επικεφαλής της ActionAid στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, Harjeet Singh δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα οι ρυπογόνες βιομηχανίες και οι πλούσιες χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κλιματική αλλαγή να πληρώσουν για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει. Είναι υπεύθυνοι για τις ζωές και τις περιουσίες που χάνονται εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της μόλυνσης» και συμπλήρωσε ότι «η κλιματική κρίση και η πανδημία του νέου κορονοϊού ωθούν σήμερα τις αναπτυσσόμενες χώρες ακόμα περισσότερο στη φτώχεια. Η πανδημία δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για εκείνους που μολύνουν αλλά ούτε για τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν το καταστροφικό μονοπάτι της υπερθέρμανσης του πλανήτη.»
Ο καταμερισμός ευθυνών στους μεγάλους ρυπαντές έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω πανδημίας αλλά και των πρωτοφανών κλιματικών καταστροφών που καταγράφονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι υπεύθυνοι για τις πολύπλευρες κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι υπάρχουν, εξακολουθούν να προσπαθούν να επωφεληθούν απαιτώντας κυβερνητικές διασώσεις και λύσεις που τους επιτρέπουν να συνεχίζουν τη βλαβερή τους δραστηριότητα. Το νέο αυτό εργαλείο έρχεται να υποστηρίξει κυβερνήσεις, οργανισμούς και κινήματα ώστε οι υπεύθυνοι να είναι υπόλογοι είτε πρόκειται για τοπικό, εθνικό ή και παγκόσμια επίπεδο.
Μια παγκόσμια κρίση, όπως είναι η κλιματική, απαιτεί μια παγκόσμια λύση. Χρειάζεται, όμως, και πολλές μικρότερες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Η ActionAid δρα και στα δύο επίπεδα. Ως μέρος συμμαχιών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών σε όλο τον κόσμο, πιέζει ώστε οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες να πάρουν αποφάσεις που θα περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και ζητά από τις χώρες που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον να στηρίξουν τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο.
Οι άνθρωποι που στηρίζει η ActionAid είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται, καθώς ζουν σε περιοχές που δεν είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασίες ή είναι άνθρωποι που εξαρτώνται από τη γη για την επιβίωσή τους κι επομένως, αν δεν έρθουν οι βροχές, η σοδιά χάνεται. Για αυτό η ActionAid παρεμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους κατοίκους, ώστε να προετοιμαστούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή να προσαρμόσουν τις μεθόδους εξασφάλισης του εισοδήματός τους.
news247.gr