Η Κόκκινη Λίστα της IUCN, της Διεθνούς Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος περιλαμβάνει πλέον 147.517 είδη, εκ των οποίων τα 41.459 απειλούνται με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου η πεταλούδα μονάρχης (Danaus plexippus plexippus), γνωστή για το θεαματικό ετήσιο ταξίδι της έως και 4.000 χιλιόμετρα σε όλη την Αμερική, έχει μπει στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN εξαιτίας της καταστροφής των οικοτόπων λόγω της κλιματικής κρίσης.
Όλα τα είδη οξύρρυγχων, επίσης μεταναστευτικά, που βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο, κινδυνεύουν τώρα με εξαφάνιση λόγω της λαθροθηρίας.
«Η επικαιροποίηση της Κόκκινης Λίστας υπογραμμίζει την ευθραυστότητα των θαυμάτων της φύσης, όπως τις μοναδικές πεταλούδες-μονάρχης που μεταναστεύουν σε χιλιάδες χιλιόμετρα», δήλωσε ο Δρ Bruno Oberle, Γενικός Διευθυντής της IUCN.
Σημείωσε ότι για να διατηρηθεί η πλούσια ποικιλομορφία της φύσης χρειαζόμαστε αποτελεσματικές, δίκαια διοικούμενες προστατευόμενες περιοχές, παράλληλα με αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Η πεταλούδα που απειλείται με εξαφάνιση είναι ένα υποείδος της πεταλούδας μονάρχης (Danaus plexippus). Ο γηγενής πληθυσμός, γνωστός για τις μεταναστεύσεις του από το Μεξικό και την Καλιφόρνια το χειμώνα σε περιοχές αναπαραγωγής του καλοκαιριού σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει συρρικνωθεί μεταξύ 22% και 72% την τελευταία δεκαετία.
Η νόμιμη και παράνομη υλοτόμηση και η αποψίλωση των δασών για να δημιουργηθεί χώρος για τη γεωργία και την αστική ανάπτυξη έχει ήδη καταστρέψει σημαντικές περιοχές του χειμερινού καταφυγίου των πεταλούδων στο Μεξικό και την Καλιφόρνια, ενώ τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην εντατική γεωργία σε ολόκληρη την περιοχή σκοτώνουν τις πεταλούδες.
Επιπρόσθετα η παγκόσμια επαναξιολόγηση οξύρρυγχου που δημοσιεύθηκε αποκαλύπτει ότι το 100% των εναπομεινάντων 26 ειδών οξύρρυγχου στον κόσμο κινδυνεύουν τώρα με εξαφάνιση, από 85% το 2009. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε εκλεπτυσμένους υπολογισμούς που δείχνουν ότι η πτώση τους τις τελευταίες τρεις γενιές είναι πιο απότομη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Φημισμένοι για το μέγεθός τους, με το κρίσιμα απειλούμενο Beluga (Huso huso) να φτάνει τα οκτώ μέτρα και τα 1.700 κιλά, οι οξύρρυγχοι υπεραλιεύονται για το κρέας και το χαβιάρι τους εδώ και αιώνες.
Η τίγρης έχει επίσης επαναξιολογηθεί, με νέα στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεταξύ 3.726 και 5.578 τίγρεις στην άγρια φύση σε όλο τον κόσμο.