Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Lancet Planetary Health”, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο οφείλονται στη βραχυπρόθεσμη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ανατολική Ασία αναφέρει περισσότερους από τους μισούς αυτών των θανάτων, ενώ η Ευρώπη καταγράφει το 12% του συνόλου.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία εξέτασε τα επίπεδα ρύπανσης των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και τη θνησιμότητα σε περισσότερες από 13.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο κατά τις δύο δεκαετίες έως το 2019. Ακόμα και η έκθεση για λίγες ώρες έως και λίγες ημέρες στη ρύπανση προκαλεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Περισσότερο από το ένα πέμπτο των θανάτων συμβαίνει σε αστικές περιοχές.
Η επιβάρυνση είναι υψηλότερη στις πολυπληθείς, ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της ανατολικής Ασίας, της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής. Ανάλογα με την περιοχή, το ποσοστό των θανάτων κυμαίνεται από το 65,2% στην Ασία έως το 0,1% στην Ωκεανία.