Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί θα βιώσουν «ακραίους καύσωνες» – Με θερμοκρασίες άνω των 52 βαθμών

Θερμοκρασίες πάνω από το όριο «ακραίου κίνδυνου» της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όταν ο δείκτης θερμότητας ξεπερνά τους 52 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να πλήξει περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ φέτος.

Ωστόσο, έως το 2053, την ακραία αυτή θερμοκρασία θα βιώνουν 13 φορές περισσότεροι άνθρωποι, κοινώς 107 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη μελέτη της οργάνωσης κλιματικής έρευνας First Street Foundation.

«Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως τα επεισόδια ακραίας ζέστης πυκνώνουν στη χώρα, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους» αναφέρεται στην έρευνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ΜΚΟ, η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές θα αυξηθεί περισσότερο απ’ό,τι σε άλλες – συμπεριλαμβανομένης και της αποκαλούμενης «ζώνης ακραίας θερμότητας» που εκτείνεται από το Τέξας έως τις Μεγάλες Λίμνες (The Great Lakes).

Πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί στη συγκεκριμένη ζώνη θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 52 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια των θερμών περιόδων του έτους, αριθμός άνω του δεκαπλάσιου απ’ό,τι εκτιμάτο μέχρι πρότινος.

Με τη χρήση ενός πρωτοποριακού σύγχρονου μοντέλου ακραίας θερμότητας, η First Street Foundation αξιοποίησε δεδομένα για να εντοπίσει τις επτά πιο ζεστές μέρες του χρόνου σήμερα και να τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες τριάντα χρόνια μετά. Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι επτά ημέρες θα έχουν αυξηθεί σε 18 έως το 2053.

Ωστόσο, στο νοτιότερο μισό της χώρας, ο αριθμός αυτών των πιο ζεστών ημερών θα εκτιναχθεί τις 30 – που σημαίνει πως αυτό που σήμερα ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα τού έτους, σε τριάντα χρόνια από τώρα θα έχει εξελιχθεί στον πιο καυτό μήνα του έτους.

Η κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ της Φλόριντα θα δει τη μεγαλύτερη αλλαγή στον αριθμό ημερών καύσωνα, καθώς εκεί οι επτά ημέρες ζέστης το 2023 θα έχουν γίνει 34 το 2053. Και μάλλον δεν θα είναι η μόνη, προβλέπουν οι ερευνητές.

Η πιθανότητα των τοπικών καυσώνων -που ορίζονται ως επεισόδια θερμοκρασιών πολύ πάνω τού κανονικού για τρεις συναπτές ημέρες- επίσης θα αυξηθεί στη χώρα, αλλά κυρίως στη Δυτική Ακτή.

Η δραματική αυτή έκταση του κινδύνου ακραίας ζέστης μπορεί να είναι ολέθρια για τη δημόσια υγεία, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν σοβαρές καταστάσεις υγείας.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το αναπόφευκτο, πως το ένα τέταρτο της χώρας σύντομα θα εμπίπτει στη Ζώνη Ακραίας Ζέστης, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 52 βαθμούς Κελσίου» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της First Street, Matthew Eby.

Με πληροφορίες από CNN/Independent

πηγηLifo.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ