«Όλοι μαζί αλλάζουμε συνήθειες! Και προστατεύουμε το περιβάλλον μας»

«Όλοι μαζί αλλάζουμε συνήθειες! Και προστατεύουμε το περιβάλλον μας»

«Πρασινίζουμε τα γούστα μας».

Η Eβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να προβάλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αειφορικής χρήσης πόρων και διαχείρισης αποβλήτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) με κορύφωση τέτοιων δράσεων την προτελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Στην Κύπρο συντονιστής για την Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος.

 

 

Για το 2020 έχει οριστεί η εβδομάδα 21 Νοεμβρίου – 29 Νοεμβρίου 2020με φετινό σύνθημα «Αθέατα Απόβλητα (Invisible waste)».

Στο πλαίσιο αυτό το Τμήμα Περιβάλλοντος υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία η οποία περιλαμβάνει φιλμάκι διάρκειας δύο (2) λεπτών και φιλμάκι μικρότερης διάρκειας, το οποίο διοχετεύεται μέσω των τηλεοπτικών σταθμών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ηχητικό σποτ το οποίο διοχετεύεται μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών και αφίσας η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος και άλλων φορέων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε πινακίδες στους δρόμους.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ημερίδα από το πρόγραμμα Life Cyclamen στις 26 Νοεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή δικαιούχων από τα προγράμματα LIFE. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας Έργα LIFE από Ελλάδα και Κύπρο οι δικαιούχοι θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους και τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη μείωση αποβλήτων.

Ως επιπλέον στήριξη της όλης εκστρατείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος προσκάλεσε τις σχολές μαγειρικής, τις εκπομπές μαγειρικής των τηλεοπτικών σταθμών, εστιατόρια/ξενοδοχεία κλπ να εντάξουν στα πλαίσια της διδασκαλίας τους, των εκπομπών τους και μενού τους αντίστοιχα, νέες τακτικές για μείωση των τροφίμων που απορρίπτονται, δημιουργώντας νέα πιάτα είτε από περισσεύματα τροφίμων, είτε από τρόφιμα τα οποία σε άλλη περίπτωση θα πετάγονταν, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Προσκάλεσε, επίσης, όλες τις επιχειρήσεις (καφετέριες, καφεστιατόρια, κλπ) που προσφέρουν ροφήματα σε πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης, όπως εφαρμόσουν νέες τακτικές για μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, με την εισήγηση όπως προτρέπονται οι πελάτες να αγοράζουν επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια ή να φέρνουν μαζί τους τα δικά τους, για να τοποθετηθεί το ρόφημα τους από το μαγαζί της αρεσκείας τους, δίνοντας τους ως κίνητρο, να λαμβάνουν το ρόφημα τους με μειωμένη τιμή ή να παρέχονται σκεύη επαναχρησιμοποιήσιμα (όχι μιας χρήσης), στους πελάτες που απολαμβάνουν το ρόφημα τους στον χώρο της επιχείρησης.

Όλες οι δράσεις καταγράφονται και δημοσιοποιούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ewwr.eu η οποίαέχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό και λειτουργεί ως μέσο καταγραφής και διαχείρισης των δράσεων, προβολής τους, προώθησης διαθέσιμων εκπαιδευτικών εργαλείων, κλπ.

Πέρσι, είχαν καταγραφεί 16.570 δράσεις σε όλη την Ευρώπη, από τις οποίες οι επτά ήταν από την Κύπρο. Φέτος πραγματοποιούνται έντεκα δράσεις από την Κύπρο https://ewwr.eu/actions-db/. Συγκεκριμένα:

1. Το Τμήμα Περιβάλλοντος πραγματοποιεί τέσσερεις δράσεις:

  • Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού
  • Διαδικτυακή Ημερίδα Life Cyclamen «Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE και μείωση αποβλήτων» στην οποία συμμετέχουν τα έργα:

i.    LIFE-FOODPRINT, LIFE DEBAG, DRYWASTE, Waste2Bio, LIFE PAVEtheWAySTE, WASTE-C-CONTROL

  • «Τέλος στα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης» στην οποία δήλωσαν συμμετοχή:

i.    Το Kes College

  • «Μαγειρεύω και δεν πετώ» στην οποία δήλωσαν συμμετοχή:

i.    Το Kes College,

ii.    το Intercollege,

iii.    η Amalthia Trading

2. Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει με δύο δράσεις:

3. Ο οργανισμός ΑΚΤΗ με τις δράσεις:

4. Το συλλογικό σύστημα συσκευασιών Green Dot Cyprus με τη δράση: Digital video around 3Rs

5. Το συλλογικό σύστημα μπαταριών ΑΦΗΣ Κύπρου με τη δράση: Afis Cyprus Awareness Campaign

6. Η πρωτοβουλία «Keep our Sand and Sea Plastic Free» με τη δράση:  Make a fresh start, make it plastic free!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ