«Όλα τα μανιτάρια τρώγονται… μερικά όμως μόνο μια φορά».

ισωσ σε ενδιαφερουν

Έχοντας κατά νου την πιο πάνω λαϊκή φράση, αντιλαμβανόμαστε αμέσως πόση μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουμε, όταν αποφασίσουμε να συλλέξουμε μανιτάρια.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε ακούσει για δηλητηριάσεις από μανιτάρια.

Στον τόπο μας εμφανίζονται, τα πιο γνωστά είδη, μέσα στο φθινόπωρο νοουμένου ότι επικρατούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Ο καλύτερος τρόπος να αναγνωρίσουμε ένα μανιτάρι αν είναι βρώσιμο, δεν είναι μόνο οι πληροφορίες ή φωτογραφίες από το διαδίχτυο ή σχετικές αφίσες, αλλά ο συνδυασμός της πιο πάνω πληροφορίας με την εμπειρογνωμοσύνη κάποιου ατόμου που συλλέγει ο ίδιος.

Αποφεύγουμε τα μανιτάρια που δεν είμαστε βέβαιοι σε ποια κατηγορία ανήκουν.

Πολύ μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης στον τρόπο συλλογής τους, εφόσον αποτελεί την πιο σοβαρή και άμεση πίεση, που μπορεί να υπάρξει στους πληθυσμούς τους καθώς και στα φυτά με τα οποία συμβιώνουν.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην καταστρέφουμε τον παραγωγικό μύκητα και να μαζεύουμε μόνο το μανιτάρι. Η αναμόχλευση και η μετακίνηση των φύλλων, κατά τη συλλογή, με τη χρήση γεωργικών εργαλείων εκθέτει το μύκητα στον αέρα και στις ψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τη νέκρωση του.

Με βάση τον Περί Δασών Νόμο, η συλλογή μανιταριών από τα Κρατικά Δάση επιτρέπεται (εξαιρούνται οι περιοχές που κηρύσσονται ως φυσικό απόθεμα) νοουμένου ότι δεν χρησιμοποιείται τσουγκράνα ή άλλο γεωργικό εργαλείο κατά τη διαδικασία της συλλογής.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Οι πέντε καταρράκτες της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείτε (Βίντεο/Φώτο)

Η κύρια περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών πλησιάζει, ενώ οι εξορμήσεις κατά την διάρκεια των σαββατοκύριακων όλους τους καλοκαιρινούς μήνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Με τον...

Μεγάλη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 λόγω του lockdown

Συνολικά το 84% των χωρών παρατήρησε μείωση του επιπέδου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το διάστημα του lockdown που οφείλεται στα μικροσωματίδια ΡΜ25, σύμφωνα με έκθεση...

Tips για μία πιο «πράσινη» κουζίνα

Οι πράξεις μας είναι αυτές που διαμορφώνουν και τον χαρακτήρα μας και, ως εκ τούτου, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η οικολογική συνείδηση ξεκινάει...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613