«Όλα τα μανιτάρια τρώγονται… μερικά όμως μόνο μια φορά».

ισωσ σε ενδιαφερουν

Έχοντας κατά νου την πιο πάνω λαϊκή φράση, αντιλαμβανόμαστε αμέσως πόση μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουμε, όταν αποφασίσουμε να συλλέξουμε μανιτάρια.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε ακούσει για δηλητηριάσεις από μανιτάρια.

Στον τόπο μας εμφανίζονται, τα πιο γνωστά είδη, μέσα στο φθινόπωρο νοουμένου ότι επικρατούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Ο καλύτερος τρόπος να αναγνωρίσουμε ένα μανιτάρι αν είναι βρώσιμο, δεν είναι μόνο οι πληροφορίες ή φωτογραφίες από το διαδίχτυο ή σχετικές αφίσες, αλλά ο συνδυασμός της πιο πάνω πληροφορίας με την εμπειρογνωμοσύνη κάποιου ατόμου που συλλέγει ο ίδιος.

Αποφεύγουμε τα μανιτάρια που δεν είμαστε βέβαιοι σε ποια κατηγορία ανήκουν.

Πολύ μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης στον τρόπο συλλογής τους, εφόσον αποτελεί την πιο σοβαρή και άμεση πίεση, που μπορεί να υπάρξει στους πληθυσμούς τους καθώς και στα φυτά με τα οποία συμβιώνουν.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην καταστρέφουμε τον παραγωγικό μύκητα και να μαζεύουμε μόνο το μανιτάρι. Η αναμόχλευση και η μετακίνηση των φύλλων, κατά τη συλλογή, με τη χρήση γεωργικών εργαλείων εκθέτει το μύκητα στον αέρα και στις ψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τη νέκρωση του.

Με βάση τον Περί Δασών Νόμο, η συλλογή μανιταριών από τα Κρατικά Δάση επιτρέπεται (εξαιρούνται οι περιοχές που κηρύσσονται ως φυσικό απόθεμα) νοουμένου ότι δεν χρησιμοποιείται τσουγκράνα ή άλλο γεωργικό εργαλείο κατά τη διαδικασία της συλλογής.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Με 24ωρη ένοπλη προστασία ζουν οι τελευταίοι 2 βόρειοι λευκοί ρινόκεροι του πλανήτη

Οι τελευταίοι δύο βόρειοι λευκοί ρινόκεροι έχουν πλέον 24ωρη ένοπλη συνοδεία, μπας και γλιτώσει το είδος από την οριστική εξαφάνιση. Το υποείδος του λευκού...

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. η ανακύκλωση πλαστικού στην Κύπρο

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται η ανακύκλωση απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών στην Κύπρο, για το 2018. Συγκεκριμένα ανακυκλώθηκε το 54,3%. Στην ΕΕ, περίπου το...

Οι πέντε καταρράκτες της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείτε (Βίντεο/Φώτο)

Η κύρια περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών πλησιάζει, ενώ οι εξορμήσεις κατά την διάρκεια των σαββατοκύριακων όλους τους καλοκαιρινούς μήνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Με τον...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613