Ο Δήμος Αγλαντζιάς και ο Άγιος Θεόδωρος Πιτσιλιάς πράσινες πρωτεύουσες της Κύπρου

Ο Δήμος Αγλαντζιάς και η Κοινότητα Άγιος Θεόδωρος Πιτσιλιάς αναδείχθηκαν πράσινες πρωτεύουσες της Κύπρου, λαμβάνοντας την τιμητική διάκριση του Χρυσού Αγρινού κατά την απονομή των Βραβείων Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων Κύπρου και των Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις.

Τα βραβεία διοργανώθηκαν από Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού με την υποστήριξη του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και άλλων φορέων.

Με την πράσινη σημαία τιμήθηκαν ο Δήμος Λεμεσού, ο Δήμος Ύψωνα, ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο Δήμος Αθηαίνου, ο Δήμος Έγκωμης, ο Δήμος Λατσιών, ο Δήμος Δερύνειας, ο Δήμος Στροβόλου, ο Δήμος Λειβαδιών, ο Δήμος Λακατάμιας, ο Δήμος Αγίας Νάπας, ο Δήμος Λάρνακας, η Κοινότητα Αγίου Θεοδώρου, η Κοινότητα Αγίου Θεοδώρου Πιτσιλλιάς, η Κοινότητα Πισσουρίου και η Κοινότητα Λουβαρά. Η Κοινότητα Δένειας, έλαβε τιμητική διάκριση για τη συνολική περιβαλλοντική της δράση. Απονεμήθηκαν επίσης περιβαλλοντικά βραβεία σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Σε ομιλία του κατά την απονομή των βραβείων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι προς την άμεση αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων το κράτος έθεσε ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση και την υιοθέτηση μιας συνεκτικής και ολιστικής πολιτικής.

Επίκεντρο της πολιτικής αυτής, πρόσθεσε, τέθηκε η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών μας πόρων και ο μετριασμός των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη εντάξει στο ενεργειακό της ισοζύγιο την «καθαρή πράσινη ενέργεια», προωθώντας την ίδια στιγμή την «πράσινη οικονομία» και την αειφόρο επιχειρηματικότητα.

Επίσης ολοκλήρωσε και εφαρμόζει την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, μέσα από το οποίο αναμένεται να επιτύχουν τους σχετικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι υλοποιεί επίσης τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και επιδιώκει την αξιοποίηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση έργων για την αειφορία των πόλεων, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, της προστασίας των θαλασσών και των Ακτών.

«Πέραν της εντατικοποίησης των δράσεων της σε τοπικό επίπεδο, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στον εποικοδομητικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση των διεθνών περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων», είπε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ενδεικτικά την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία υιοθετήθηκε το 2016 στη Λευκωσία, από όλες τις χώρες της Μεσογείου στην Κύπρο, η οποία υλοποιείται με επιτυχία υπό την Προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη μικρή μας χώρα», ανέφερε.

Επεσήμανε επίσης, την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στοιχείο της αναγνώρισης του ενεργού ρόλου που η Κύπρος διαδραματίζει στα σχετικά θέματα.

«Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει για συντονισμό των Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής προς αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Συνεχάρη επίσης τις τοπικές Αρχές, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στα Βραβεία, αναφέροντας οι δικές τους περιβαλλοντικές πολιτικές και τα έργα τους αναγνωρίζονται ως υψίστης σημασίας για τους κοινούς σχεδιασμούς όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο δικό της χαιρετισμό η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου είπε ότι πλέον το κράτος διαθέτει προϋπολογισμούς για το περιβάλλον. Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου έχουν περιληφθεί αρκετές επενδύσεις μεταρρυθμίσεις που θα υποστηριχθούν με επιχορηγήσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Πρόσθεσε ότι το 41% του σχεδίου θα στηρίζει κλιματικούς στόχους και το 23% θα προάγει την ψηφιακή μετάβαση. Το σύνολο των πόρων από όλα τα ταμεία που προορίζονται για την Πράσινη Μετάβαση, είπε, είναι 2,4 δισ. με το 1,9 δισ. να αφορά αποκλειστικά τις δράσεις για το Κλίμα.

Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο, που ενεργοποίησε κάθε μηχανισμό της Πράσινης Διπλωματίας και ανέλαβε Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή.

«Πλέον έχουμε στη διάθεση μας όλα τα εργαλεία για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προσαρμογής μας με την Φύση και εναπόκειται σε όλους μας, κάθε έναν μας συλλογικά και ατομικά να μετρήσουμε τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας για να μπορούμε ως ανθρωπότητα να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες», είπε.

Πρόσθεσε ότι ως επιτροπή αξιολόγησης δυσκολεύτηκαν αρκετά ως προς την βαθμολόγηση των έργων συνεχάρη ειλικρινά κάθε έναν και κάθε μία που συμμετέχει σε τούτη τη γιορτή αλλά και γίνεται παράδειγμα ως βέλτιστη πρακτική και για άλλους για να ακολουθήσουν.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ