Μπορούν τα κατοικίδια να κολλήσουν την ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων συνεχίζει να μαστίζει τον κόσμο με νέα κρούσματα που αναφέρονται σχεδόν καθημερινά. Ο ιός, όπως υποδηλώνει το όνομα, προέρχεται από ζώα, αλλά τι σημαίνει αυτό για τα κατοικίδιά μας;

Ο ιολόγος Δρ Amr Bayoumy καθώς α κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνονται Ηνωμένο Βασίλειο αναφερει πώς μεταδίδεται η ασθένεια και αν πρέπει να ανησυχούμε μήπως εξαπλωθεί στους σκύλους και τις γάτες μας.

Ο Δρ Bayoumy του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι ξεκίνησε καθησυχάζοντας ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι άλλος Covid.

«Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων από μολυσμένα άτομα σε άλλο άτομο γίνεται μέσω παρατεταμένης επαφής», μας είπε. «Αυτό συμβαίνει μέσω βλεννογόνων, βλαβών, ανοιχτών κοψίμων ή πληγών ή ορισμένων υλικών όπως κλινοσκεπάσματα, πετσέτες ή ρούχα».

Συζητώντας το ιστορικό της νόσου, ο Δρ Bayoumy αποκάλυψε ότι ο ιός δεν ξεκίνησε ποτέ με πιθήκους, αλλά μάλλον σε τρωκτικά.

Εξήγησε ότι αργότερα ονομάστηκε monkeypox όταν απομονώθηκε σε ένα εργαστήριο σε πιθήκους, και έτσι προέκυψε το όνομα.

Μπορούν οι σκύλοι και οι γάτες να κολλήσουν την ευλογιά των πιθήκων;
Εν ολίγοις, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου γιατί είναι απίθανο να μεταδώσετε τη μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων στις γάτες και τους σκύλους σας.

«Από τότε που [η πρώτη καταγράφηκε η ευλογιά των πιθήκων], υπήρξαν περιοδικά κρούσματα της νόσου στην Αφρική και στις ΗΠΑ το 2003», είπε ο ειδικός.

«Στην περίπτωση της αμερικανικής επιδημίας, τα μολυσμένα σκυλιά και οι σκίουροι ήταν η αιτία, με τους ειδικούς να είναι ακόμα αβέβαιοι για το πώς μολύνθηκαν αρχικά οι σκίουροι». Αλλά η μόλυνση μεταξύ των σκύλων και των γατών είναι απίθανη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη παρακολούθηση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μόλυνσης σκύλων ή γατών», πρόσθεσε.

“Τα μεγάλα τρωκτικά μπορεί να είναι ευπαθή στην ευλογιά των πιθήκων, ωστόσο.”

Όταν ρωτήθηκε γιατί ορισμένα ζώα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε άλλα, ο Δρ Bayoumy είπε: «Η ασθένεια απαιτεί συγκεκριμένους υποδοχείς που βρίσκονται σε ορισμένους οργανισμούς ζώων που τα καθιστούν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητα».

Ποιος κινδυνεύει από την ευλογιά των πιθήκων;
Ο Δρ Bayoumy προειδοποίησε ότι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από την ευλογιά των πιθήκων περιλαμβάνουν παιδιά και νεότερους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνοι που ζουν με τον ιό HIV.

«Η θνησιμότητα για την ευλογιά των πιθήκων είναι περίπου 3-6% και μπορεί να είναι μεγαλύτερη μεταξύ των παιδιών», εξήγησε ο ιολόγος.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν έχει εκτεθεί σε ιούς και έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών μπορεί να μην έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ευλογιάς όταν είναι νεότεροι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο».

Η ευλογιά εξαλείφθηκε το 1980 μετά από ένα πρόγραμμα εμβολίων που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το εμβόλιο σταμάτησε αφού η ευλογιά κηρύχθηκε εξαφάνιση.

Στάδια της ευλογιάς των πιθήκων
Ο Δρ Bayoumy είπε: «Από 0 έως πέντε ημέρες ένα άτομο θα εμφανίσει πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και πρησμένους λεμφαδένες.
«Το εξάνθημα του δέρματος θα προκυψει μέσα σε μία έως τρεις ημέρες μετά τον πυρετό».

Ο Δρ Bayoumy τόνισε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός και μπορεί να μεταδοθεί μέσω παρατεταμένης επαφής, κάτι που δεν σημαίνει πάντα σεξουαλική επαφή.

πηγηhealthmag.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ