Μπλε φάλαινες εμφανίστηκαν μετά από 40 χρόνια σε ακτές της Ισπανίας

ισωσ σε ενδιαφερουν

πλε φάλαινες, τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη επέστρεψαν στα ανοικτά των ατλαντικών ακτών της Ισπανίας μετά από απουσία 40 ετών.

Η πρώτη είχε παρατηρηθεί το 2017 στα νερά της Galicia από έναν υδρο-βιολόγο, τον Bruno Díaz, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για τα Δελφίνια στο O Grove. Έναν χρόνο αργότερα εντοπίστηκε και δεύτερη μπλε φάλαινα, το 2019 μια τρίτη και το 2020, επέστρεψαν από κοινού. Πριν μια βδομάδα μία ακόμα τεράστια μπλε φάλαινα εθεάθη στο Islas Cíes.

Ο Díaz λέει πως είναι ασαφές αν η κλιματική κρίση ωθεί τα θαλάσσια πλάσματα να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να επιστρέψουν σε μία περιοχή που είχαν κυνηγηθεί ως τα όρια της εξαφάνισης. «Πιστεύω ότι το μορατόριουμ στο κυνήγι φαλαινών έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Στα 1970, λίγο πριν την απαγόρευση, μια ολόκληρη γενιά μπλε φαλαινών είχε εξαφανιστεί. Τώρα, περισσότερα από 40 χρόνια αργότερα, βλέπουμε την επιστροφή των απογόνων, των ελάχιστων φαλαινών που είχαν επιβιώσει».

Ωστόσο δεν ερμηνεύουν όλοι θετικά την επιστροφή των φαλαινών. «Είμαι απαισιόδοξος επειδή είναι πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον βιότοπο των φαλαινών», λέει ο υδροβιολόγος Alfredo López, που εργάζεται για μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση μελέτης των θαλάσσιων θηλαστικών.

 

«Πρώτον, επειδή ποτέ δεν κινούνται νότια του ισημερινού και, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη σπρώξει αυτή τη γραμμή βόρεια, το φυσικό τους περιβάλλον θα περιοριστεί. Δεύτερον, αν αυτό σημαίνει πως η τροφή που τρώνε συνήθως εξαφανίζεται, τότε βλέπουμε κάτι δραματικό και όχι κάτι που θα έπρεπε να το γιορτάζουμε».

 

Μια μπλε φάλαινα έχει συνήθως μήκος 20-24 μέτρων και ζυγίζει περίπου 120 τόνους – το αντίστοιχο 16 ελεφάντων. Υπάρχουν όμως και φάλαινες που φτάνουν τα 30 μέτρα σε μήκος και τους 170 τόνους σε βάρος.

 

 

 

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Μεγάλος αριθμός νεκρών νεοσσών γλάρων στο νησί Γερόνησος 

Σε επιτόπια επίσκεψη λειτουργών του Τμήματος Δασών στο νησί «Γερόνησος» που βρίσκεται στην χερσόνησο του Ακάμα, διαπιστώθηκε ένας μεγάλος αριθμός νεκρών νεοσσών γλάρων (πέραν...

«Ένα τέρας στην κουζίνα μου»: Η ταινία μικρού μήκους της Greenpeace

Το σπίτι του «τέρατος» Jag-wah, καίγεται! Το πανέμορφο δάσος που κατοικεί καταστρέφεται από τις πυρκαγιές για να γίνει βοσκότοπος για τα βοοειδή ή να...

Αύξηση στο παράνομο εμπόριο κατά του παγκολίνου, μείωση για ελεφαντόδοντο

Αυξάνεται το έγκλημα κατά της άγριας ζωής   Μπορεί μία από τις βασικές υποψίες για τη διάδοση του κορονοϊού να συνδέεται με τον παγκολίνο (θηλαστικό στην...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613