Μικτά Μηνύματα Στέλνει η Κίνα ως προς την Στροφή της στην «Πράσινη» Ενέργεια

Μικτά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Κίνα ως προς τα σημάδια που στέλνει αναφορικά με την στροφή της στην «πράσινη» ενέργεια. Κι αυτό γιατί, μολονότι εξαγγέλλει τη χάραξη στρατηγικής για το μηδενισμό των ρυπογόνων εκπομπών, την ίδια στιγμή συνεχίζει να ανακοινώνει την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής χάλυβα και σταθμών παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι κινεζικές κρατικές εταιρείες πρότειναν την κατασκευή 43 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα και 18 νέων υψικαμίνων το πρώτο εξάμηνο του 2021, επικαλούμενο έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα της χώρας. Εάν οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις εγκριθούν και κατασκευαστούν, θα εκπέμπουν περίπου 150 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, περισσότερο από τις συνολικές εκπομπές από την Ολλανδία.

Οι ανακοινώσεις ανάλογων πρότζεκτ υπογραμμίζουν τα κατά καιρούς συγκεχυμένα σήματα που προέρχονται από το Πεκίνο καθώς οι αξιωματούχοι του αναδυόμενου νέου οικονομικού γίγαντα αμφιταλαντεύονται μεταξύ επιθετικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επενδύσεων που επικεντρώνονται σε μεγάλες βιομηχανίες για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία.

Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ οι εταιρείες της χώρας έχουν ανακοινώσει 35 εκατομμύρια τόνους νέας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα με βάση τον άνθρακα, ποσότητα μεγαλύτερη από ό, τι σε όλο το 2020. Τα νέα έργα χάλυβα αντικαθιστούν συνήθως μονάδες που αποσύρονται – και μολονότι αυτό σημαίνει η συνολική δυναμικότητα δεν θα αυξηθεί, εντούτοις οι νέες μονάδες θα επεκτείνουν τη χρήση κυρίως της τεχνολογίας υψικαμίνων και θα δεσμεύσουν τον τομέα της παραγωγής χάλυβα σε περαιτέρω εξάρτηση από τον άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ