Αποδεδειγμένα μικρότερος είναι ο περιβαλλαντικός αντίκτυπος των ψηφιακών πληρωμών από τα μετρητά, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Ψηφιακών Πληρωμών (European Digital Payments Industry Alliance-EDPIA).
Η έρευνα, που έγινε από το Oxford Economics, αφορά τρεις χώρες της ευρωζώνης, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία, που έχουν διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας ψηφιακών πληρωμών.
Σύμφωνα με την έρευνα, στις 17 από τις 18 κατηγορίες που εξετάστηκαν, οι ψηφιακές πληρωμές έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τα μετρητά: μια πληρωμή με μετρητά εκπέμπει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο 2,1 ψηφιακές πληρωμές στην Ιταλία, 5,9 στη Γερμανία και 23,5 στη Φινλανδία. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας μέσος καταναλωτής επέλεγε να πληρώνει μόνο με ψηφιακές πληρωμές, σε ένα χρόνο θα εξοικονομούσε σε CO2 το ισοδύναμο 37 πλαστικών σακουλών μίας χρήσης στην Ιταλία, 49 στη Γερμανία και 74 στη Φινλανδία.
Ο αντίκτυπος ποικίλλει ανάλογα με την ανάπτυξη της υποδομής ψηφιακών πληρωμών στη χώρα. Η Φινλανδία, για παράδειγμα, είναι η πιο προηγμένη από τις τρεις χώρες, με τη χαμηλότερη χρήση μετρητών, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλή χρήση του συνολικού συστήματος μετρητών, στην ύπαρξη πολύ λίγων ΑΤΜ, με μεγαλύτερη απόσταση που πρέπει να διανύσει κανείς για να βρει ένα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της EDPIA, με βάση τα ευρήματα, τα μέλη της Ένωσης, Aircash, Nexi, Teya, Viva Wallet και Worldline, εκπόνησαν έναν οδικό χάρτη αρχικών συστάσεων για τους φορείς χάραξης πολιτικής και τη βιομηχανία με στόχο τη σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα των πληρωμών.
“Η ψηφιακή πληρωμή είναι μια δράση για το κλίμα. Τα σημερινά ποσοτικά στοιχεία υπογραμμίζουν τη δυνατότητα των ψηφιακών πληρωμών να ενισχύσουν την πρόοδο της δίδυμης μετάβασης. Η ΕΕ πρέπει να θέσει νέους φιλόδοξους στόχους για την ευρεία υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινωνία, παρέχοντας απτά οφέλη τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον. Καθώς προχωράμε προς τη νέα νομοθετική περίοδο, παραμένουμε προσηλωμένοι στην αξιοποίηση αυτών των γνώσεων και στη συνεργασία με τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους εταίρους του κλάδου για την προώθηση θετικών περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων στο χώρο των πληρωμών”, πρόσθεσε η Emőke Péter, Πρόεδρος της ομάδας εργασίας ESG της EDPIA και επικεφαλής των ευρωπαϊκών δημόσιων και κανονιστικών υποθέσεων της Worldline.