Μέλλον της Ευρώπης: οι πολίτες συζητούν για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και υγεία

ισωσ σε ενδιαφερουν

Η υγεία και η κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της τρίτης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών που πραγματοποιήθηκαν στις 1-3 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο.

200 πολίτες συναντήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο στο Στρασβούργο για να πάρουν μέρος σε συζητήσεις που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτικής της ΕΕ, στα πλαίσια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

“Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, επειδή η κλιματική αλλαγή θα μας επηρεάσει όλους, ειδικά τη γενιά μας. Πρέπει να την καταπολεμήσουμε, κι αυτό είναι δυνατό μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως Ευρώπη”, είπε ο Λαρς από τη Γερμανία.

Υγιής πλανήτης, υγιείς άνθρωποι

Πολλοί εξέφρασαν ανησυχία για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη και την όλο και συχνότερη εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων, τα οποία απέδωσαν στην κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ οφείλει να εκπαιδεύσει τους πολίτες της ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής και να συνεχίσει να προωθεί μέσα μεταφοράς φιλικότερα προς το περιβάλλον καθώς και τη χρήση βιώσιμων πηγών ενέργειας, είπαν τα μέλη της ομάδας.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη διασύνδεση μεταξύ ενός υγιούς περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων. Η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και των ποιοτικών τροφίμων για όλους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας, τα οποία ζήτησαν επίσης να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα για όλους τους Ευρωπαίους.

“Νομίζω ότι η υγεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ επειδή υπάρχουν μείζονες ανισότητες στα κράτη μέλη”, επισήμανε η Βένλα από την Φιλανδία.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων.

“Ελπίζω πως η παρουσία μου εδώ θα έχει αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών μου, των εγγόνων μου και των δισέγγονών μου”, είπε η Κάρστεν από τη Δανία.

Βασικά θέματα συζήτησης

Κατά τη διάρκεια των επόμενων συνεδριών, τα μέλη της ομάδας θα ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και προτάσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής, την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, τη μείωση των αποβλήτων, τη ρύθμιση της κατανάλωσης και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας.

Τα θέματα αυτά χωρίστηκαν με τη σειρά τους σε πέντε θεματικές ενότητες προς συζήτηση:

  • Καλύτερος τρόπος ζωής
  • Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας
  • Επανεξέταση των μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης
  • Προς μια πιο βιώσιμη κοινωνία
  • Υγεία

Η ομάδα επέλεξε επίσης 20 εκπροσώπους για την Ολομέλεια της Διάσκεψης, όπου θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της ομάδας στις 21-22 Ιανουαρίου, στο Στρασβούργο.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Second hand ρούχα: Μια οικολογική καταναλωτική συμπεριφορά

Second hand, στα ελληνικά ρούχα από δεύτερο χέρι, είναι τα ρούχα που δεν πωλούνται κανονικά από τις εταιρείες παραγωγής τους. Κάποια ρούχα από δεύτερο...

Η Γη βιώνει τη θερμότερη περίοδο των τελευταίων 12.000 ετών

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12.000 ετών τουλάχιστον έχει φέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα τη θερμοκρασία του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο...

Στα σκαριά παγκόσμιος χάρτης ήχων των ωκεανών

Έρευνα για τη θαλάσσια ζωή κατά την πανδημία   Ωκεανογράφοι από όλο τον κόσμο θα μελετήσουν πώς επηρεάστηκαν τα οικοσυστήματα των ωκεανών σε αυτόν τον ένα...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613