Μείωση του μεθανίου, «όπλο» στη μάχη για κλιματική κρίση

Η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι αρκετή για την επίλυση της κλιματικής κρίσης. Oι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κόσμος πρέπει να δράσει γρήγορα ενάντια σε ένα άλλο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, το μεθάνιο, για να σταματήσει την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Κορυφαίοι επιστήμονες του κλίματος θα απευθύνουν τη Δευτέρα την πιο επείγουσα προειδοποίηση ότι οδεύουμε στα πρόθυρα της κλιματικής καταστροφής σε μια έκθεση-ορόσημο. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) θα δημοσιεύσει την έκτη έκθεση αξιολόγησής της, μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της παγκόσμιας γνώσης για την κλιματική κρίση και πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν τον πλανήτη.

Ενα από τα βασικά σημεία δράσης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι πιθανώς η προειδοποίηση ότι το μεθάνιο παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το πλούσιο σε άνθρακα αέριο που παράγεται από την κτηνοτροφία, τα πηγάδια σχιστολιθικού αερίου και από την κακή διαχείριση των συμβατικών εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, θερμαίνει τον κόσμο πολύ πιο αποτελεσματικά από το διοξείδιο του άνθρακα. Εχει «δυνατότητα θέρμανσης» πάνω από 80 φορές από εκείνη του CO2 αλλά και μια συντομότερη ζωή στην ατμόσφαιρα, καθώς παραμένει για περίπου μια δεκαετία προτού υποβαθμιστεί σε CO2. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης και Αειφόρου Ανάπτυξης και επικεφαλής αναθεωρητής για την IPCC, Ντούργουν Ζέλκε, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι οι μειώσεις μεθανίου είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πέρα από τον 1,5 βαθμό, θα αυξηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα φτάσουμε σε σημεία «χωρίς επιστροφή». «Η μείωση του μεθανίου είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για επιβράδυνση της θέρμανσης από τώρα έως το 2040».

Κατά τον Ζέλκε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν υπόψη τα ευρήματα της IPCC για το μεθάνιο πριν από τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στην Cop26, στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. Η μείωση του μεθανίου μπορεί να εξισορροπήσει τον αντίκτυπο της σταδιακής εξάλειψης του άνθρακα. Ωστόσο, η χρήση άνθρακα έχει μια αντίθετη κλιματική επίδραση όπου τα σωματίδια θείου που παράγει προστατεύουν τη Γη από ορισμένη θέρμανση εκτρέποντας λίγο ηλιακό φως. Αυτό σημαίνει ότι η άμεση επίδραση της μείωσης του άνθρακα μπορεί να είναι η αύξηση της θέρμανσης, αν και θα προστατέψει το κλίμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο Ζέλκε ανέφερε ότι η μείωση μεθανίου θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτή την αύξηση. «Η κλιματική αλλαγή μοιάζει με τον μαραθώνιο – πρέπει να παραμείνουμε στον αγώνα. Η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα δεν θα οδηγήσει σε ψύξη τα επόμενα 10 χρόνια, και από εκεί και πέρα η ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή θα υπονομευθεί τόσο σοβαρά που δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε. Η μείωση του μεθανίου μάς δίνει χρόνο».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ