Μείωση πλαστικών μιας χρήσης σε τουριστικά καταλύματα

Συνολικά 17 τόνοι πλαστικών μίας χρήσης μειώθηκαν την περασμένη τουριστική περίοδο σε τουριστικά ξενοδοχεία – καταλύματα σε τρεις χώρες της Μεσογείου, Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα, που συμμετείχαν στο έργο SUPMed, αναφέρθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του έργου με τίτλο «Μείωση της χρήσης και της απόρριψης πλαστικών μίας χρήσης στον τουριστικό τομέα στην Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα – SUPMed». Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το έργο SUPMed «για να βοηθήσει τα τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ευρώπη να μειώσουν την κατανάλωση των πλαστικών μίας χρήσης, υιοθέτησε μια μεθοδολογία που δοκιμάστηκε σε ένα πιλοτικό δείγμα 10 ξενοδοχείων στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα. Κύριος στόχος του έργου είναι η μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού στις τρεις συγκεκριμένες χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904». Στο πλαίσιο του έργου «αναπτύχθηκαν μοναδικά εργαλεία, όπως ένα προσαρμοσμένο εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων (DST), το οποίο παρέχει μια πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις/φορείς για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τρέχουσας επιλογής των πλαστικών μίας χρήσης σε σύγκριση με τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις προϊόντων».

Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, ανέφερε στην εκδήλωση ότι «ο Σύνδεσμος είναι αρωγός και υποστηρικτής σε οποιεσδήποτε προσπάθειες έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα, την αειφορία και τις καλές πρακτικές που αφορούν τις ξενοδοχειακές – τουριστικές επιχειρήσεις και είναι πρακτικές που πλέον θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν κομμάτι της ζωής μας».

Εξάλλου, ο Αλέξανδρος Παρταουρίδης, διευθυντής της Aspon Consulting Ltd, είπε πως «το συγκεκριμένο έργο τρέχει εδώ και τρία χρόνια και στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαν 10 πιλοτικά ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα από τα οποία λήφθηκαν πληροφορίες και δεδομένα για τα πλαστικά μίας χρήσης, ενώ στη συνέχεια βγήκαν σχέδια δράσης για το κάθε ξενοδοχείο χωριστά, με βάση τα αρχικά ευρήματα».

Ο Sacha Dunlop, της εταιρείας AIS Environment από τη Μάλτα, του τρίτου εταίρου, είπε πως αυτό που έγινε βάσει του συγκεκριμένου έργου ήταν να συλλέξουμε δεδομένα από τα τρία ξενοδοχεία της χώρας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για την κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης και τι είδους μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να μειωθεί η χρήση τους. Όπως εξήγησε ο κ. Dunlop, μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους το αποτέλεσμα του προγράμματος, αφού από τους 7 τόνους μείωσης πλαστικών μίας χρήσης, που ήταν ο αρχικός στόχος, καταφέραμε να μειωθούν κατά 17 τόνους, που είναι πάνω από το διπλάσιο.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ο τουριστικός τομέας είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο της μηνιαίας αύξησης της παραγωγής αποβλήτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μέσο κόστος 1.300 ευρώ ανά τόνο».

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ