Μέχρι Ιούνιο το Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα 2030

 

Μεγάλο και αυξανόμενο το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για τα σχέδια ΑΠΕ ΕΞΕ

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Τύπου που διοργανώθηκε στην ΑΗΚ για την έκθεση Save Energy, Greenbiz & AquaTech Expo 2024.

Αναφερθείς στους ευρωπαϊκούς στόχους της Κύπρου για την ενεργειακή απόδοση και τις ΑΠΕ μέχρι το 2030, ο υπουργός είπε ότι η Κύπρος απαιτείται να έχει 33% ΑΠΕ στην εθνική ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας που δεν θα υπερβαίνει τους 2,03 εκατ. Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου (ΤΙΠ) και τελική κατανάλωση ενέργειας που δεν θα υπερβαίνει τους 1,8 εκατ. ΤΙΠ.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο του βρίσκεται σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030. Σημείωσε ότι στο τελικό σχέδιο, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα καταγράφονται τα μέτρα και οι πολιτικές με τα οποία η Κύπρος θα επιτύχει τους νέους της στόχους μέχρι το 2030.

Όπως είπε, προτεραιότητα δίνεται στη μείωση της ζήτησης ενέργειας στη χώρα, με έμφαση στις κτιριακές ανακαινίσεις, καθώς και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Αναφερθείς στα σχέδια που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο, σημείωσε ότι οι πολίτες επιδεικνύουν μεγάλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, το 2023 υποβλήθηκαν προς το Ταμείο ΑΠΕ ΕΞΕ πέραν των 21.000 αιτήσεων από νοικοκυριά, σε σύγκριση με 12.000 το 2022 και 7.000 το 2021, ενώ για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 ο αριθμός αιτήσεων προσεγγίζει ήδη τις 10.000.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Γεωργίας, Δρ Μαρία Παναγιώτου, αναφέρθηκε στην πολιτική του Υπουργείου σε θέματα εξοικονόμησης φυσικών πόρων και προώθησης τεχνολογιών νερού και προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως είπε, στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου βρίσκεται η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στην πίεση που δέχεται η χώρα λόγω λειψυδρίας, ενώ θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση. Ο πρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη Τύπου, σημείωσε ότι το αναπτυξιακό, επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΗΚ περιλαμβάνει επέκταση στις ΑΠΕ, εκσυγχρονισμό τεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και υλοποίηση σημαντικών έργων που θα συμβάλουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Αναφερθείς στο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι Λεμεσού, είπε ότι το κόστος ενέργειας από αυτά ανέρχεται σε 5 σεντ την κιλοβατώρα και προσφέρει την πρώτη μείωση κόστους ενέργειας για όλους τους καταναλωτές της ΑΗΚ.

Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία υποδομών για την αποθήκευση της ενέργειας αυτής, σημειώνοντας ότι η Βασική Ρυθμιζόμενη Δραστηριότητα Μεταφοράς, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου έχουν προχωρήσει σε προκαταρκτική μελέτη για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, συνολικής χωρητικότητας 240MWh.

 

 

 

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ