Quantcast

Κροτοφοβία στον σκύλο: Επτά συμβουλές για να μην τρομάξει το κατοικίδιό σας

Εφιάλτης είναι, για πολλούς σκύλους, ο δυνατός και απρόσμενος θόρυβος, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση και τους κυριεύει ο φόβος.

Η φοβία αυτή ονομάζεται κροτοφοβία, εκδηλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κορυφώνεται το Πάσχα, την ώρα που οι ουρανοί κατακλύζονται από τα βεγγαλικά.

Σε όσους, λοιπόν, έχουν έναν κροτοφοβικό σκυλάκο, η εκπαιδεύτρια σκύλων – βοηθός κτηνιάτρου, Αργυρώ – Μαρία Βενιού, έχει να δώσει επτά πολύτιμες συμβουλές.

«Αυτές τις ημέρες συνηθίζεται η ρίψη βεγγαλικών, και αρκετοί κηδεμόνες σκύλων τρομοκρατούνται μόνο στη σκέψη, καθώς οι σκύλοι τους εκδηλώνουν φόβο. Στο άκουσμα του κρότου αναζητούν κρυψώνες, τρέμουν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν το σπίτι.

Η εκπαιδεύτρια σκύλων – βοηθός κτηνιάτρου, Αργυρώ – Μαρία Βενιού

Η φοβία που σχετίζεται με δυνατούς θορύβους ονομάζεται κροτοφοβία, και μπορεί να παρουσιαστεί έπειτα από τραύμα, λόγω έλλειψης εξοικείωσης, ή κληρονομικότητας.

Τις ημέρες αυτές υπάρχουν επτά τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή.

1. Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο

Κατά τη διάρκεια του θορύβου βάλτε τον σκύλο σας, μαζί με το κρεβατάκι του, ή -ακόμη καλύτερα- με ένα crate, σε ένα ήσυχο δωμάτιο και σκεπάστε το κλουβάκι με κάτι για να νιώθει ακόμη πιο προστατευμένος.

Καλό θα ήταν να του έχετε μάθει την εντολή «Σπίτι», έτσι ώστε όταν του το ζητάτε, να πηγαίνει εκεί, ή να κατευθύνεται και μόνος του.

Για να μάθει να παραμένει μέσα στο crate μπορείτε να τον ταΐζετε και να του δίνετε εκεί παιχνίδια που έχουν μέσα λιχουδιές. Σιγά – σιγά θα νιώσει αυτόν τον χώρο, δικό του.

Μην τον αφήνετε σε εξωτερικούς χώρους

Μην αφήσετε, σε καμία περίπτωση, τον σκύλο σας έξω. Είναι εξαιρετικά πιθανό, συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο σε πολλούς κηδεμόνες, ο σκύλος σας να το σκάσει. Ακόμη χειρότερα, εάν είναι δεμένος, μπορεί να κρεμαστεί.

2. Κάντε οικείους τους ήχους για τον σκύλο σας

Στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πληθώρα ήχων από πυροτεχνήματα, κεραυνούς και κρότους. Αρχικά βάλτε τον σκύλο σας να ακούει τους ήχους σε χαμηλή ένταση για μερικά δευτερόλεπτα και σταδιακά αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια.

Έπειτα από κάθε φορά, να φροντίζετε να ακολουθεί κάτι ευχάριστο για τον σκύλο, όπως χάδια, παιχνίδι, ή φαγητό. Μπορείτε να αναπαράγετε τον ήχο την ώρα του φαγητού, ή την ώρα του παιχνιδιού όταν θα έχετε φτάσει σε μεγαλύτερη διάρκεια.

3. Οι φερομόνες τον ηρεμούν

Η φερομόνη είναι ουσία που παράγει μια σκύλα όταν έχει κουτάβια, για να αισθάνονται πιο ασφαλή.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν κολάρα, σπρέι και συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα, οι οποίες έχουν φερομόνες, που ηρεμούν τους σκύλους.

4. Δοκιμάστε μια τεχνική που ηρεμεί

Το Tellington TTouch είναι μια τεχνική που κατευνάζει το άγχος. Περιλαμβάνει αγγίγματα που καθοδηγούνται από την αναπνοή, wraps (επιδέσμους που δένονται γύρω απ’ τον σκύλο) κ.ά. Το TTouch πρέπει, κι αυτό, να εφαρμόζεται πολλές φορές πριν από την κρίσιμη στιγμή.

5. Πώς να του συμπεριφερθείτε

Εάν έχετε άγχος, το μεταδίδετε και στον σκύλο σας. Στην περίπτωση που φοβάται, μπορείτε να τον καθησυχάσετε με μερικά αγγίγματα TTouch, ή προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή σε κάτι άλλο.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν χαϊδέψουμε τον σκύλο μας τη στιγμή που εκδηλώνει φόβο, είναι σαν να τον επιβραβεύουμε. Αλλά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι σκύλοι είναι σαν μικρά παιδιά. Όταν αισθάνονται κάποιο αρνητικό συναίσθημα, χρειάζονται να τους καθησυχάζουμε.

Πάντως, πού και πού, καλό είναι να τους αφήνουμε να αντιμετωπίζουν τον φόβο τους μόνοι τους, γιατί δεν θα είμαστε πάντα εκεί.

6. Λάδι κανναβιδιόλης

Έχει αποδειχτεί ότι το λάδι κανναβιδιόλης συμβάλλει κατά του άγχους και του φόβου. Κι αυτό πρέπει να χορηγείται για κάποιο χρονικό διάστημα, προτού δούμε αποτέλεσμα. Ρωτήστε κάποιον ειδικό για να δώσετε τη σωστή δόση στον σκύλο σας. Μην επιχειρήσετε να το χορηγήσετε μόνοι σας.

7. Εναλλακτικές θεραπείες

Μπορείτε να δοκιμάστε το ρέικι, την αρωματοθεραπεία, τα ανθοϊάματα Bach, τις χειροπρακτικές, τις αμπούλες αντι-στρες κ.ά. Δεν χάνετε τίποτα να κάνετε μερικές δοκιμές, ιδίως εάν όλα τα άλλα δεν έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμείτε για τον σκύλο σας».

 

πηγηygeiamou.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ