«Καύσωνας χιλιετίας» στη Βόρεια Αμερική

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ο Ιούνιος ήταν ένας δύσκολος μήνας με άσχημα κλιματικά στατιστικά. Το σύστημα Κοπέρνικος ανέλυσε τα δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών για Καναδά και ΗΠΑ, ενώ ο παγκόσμιος οργανισμός μετεωρολογίας χαρακτήρισε τον καύσωνα της Βόρειας Αμερικής ως καύσωνα της χιλιετίας. Σύμφωνα με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΝΑSΑ κάνει λόγο για εκρηκτική αύξηση των πλημμυρών, ενώ μετά το 2030 οι πλημμύρες θα έρχονται κατά κύματα και θα διαρκούν μέχρι ένα μήνα.

Ο παρατεταμένος καύσωνας στον Καναδά με θερμοκρασίες που ακούμπησαν τους 50 βαθμούς και οι καταστροφικές πυρκαγιές που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανή φαινόμενα για αυτή την κλιματική ζώνη του βορείου ημισφαιρίου.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τα προηγούμενα ρεκόρ κατά πολλούς βαθμούς. Στις 28 Ιουνίου, στο Quillayute της Ουάσινγκτον σημειώθηκε ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς η θερμοκρασία έφτασε στους 43 βαθμούς Κελσίου, συντρίβοντας το παλαιότερο (37 βαθμοί). Πάρα πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί έσπασαν ρεκόρ συνεχόμενων ημερών, δείχνοντας την άνευ προηγουμένου φύση αυτού του ακραίου καύσωνα, ο οποίος, παράλληλα, θεωρείται υπαίτιος πολλών θανάτων. Στη Βρετανική Κολούμπια το χωριό του Λίτον κατέγραψε ένα ρεκόρ όλων των εποχών για τον Καναδά με 48 βαθμούς Κελσίου στις 29 Ιουνίου, μόνο για να καταρριφθεί την αμέσως επόμενη ημέρα, με 49 βαθμούς.

Παράλληλα, η NASA εξετάζει μια άλλη πτυχή, αυτής των πλημμυρών. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με τον κύκλο της σελήνης, εκτιμά πως θα σημειωθεί εκρηκτική αύξηση αιφνίδιων πλημμυρών στις πόλεις μετά το 2030 όταν η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένους τρόπους μεταξύ τους και τον Ήλιο, η βαρυτική έλξη που προκύπτει και η αντίστοιχη απόκριση του ωκεανού που θερμαίνεται θα προκαλούν πλημμύρες σε πόλεις με χαμηλό υψόμετρο ακόμη και κάθε 1 ή 2 ημέρες.

Όπως αναφέρει ο Κάλβιν Γουίλιαμς της ΝΑSA, «η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί πηγή ανησυχίας για εμάς. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτά τα κέντρα, υποδομές εκτόξευσης, ερευνητικά κέντρα, θα συνεχίσουν την αποστολή τους στη NASA».

Για να μελετηθεί σε βάθος η κλιματική αλλαγή, ομάδα επιστημόνων ερευνά με τη βοήθεια υποθαλάσσιου ρομπότ τις μετακινήσεις των θαλάσσιων ειδών που ζουν σε μεγάλα βάθη. Μέσω των τροφικών συνηθειών και των απεκκρίσεών τους μελετούν τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απορροφώνται από τη θάλασσα.

Επίσης, 27 κλιματικοί επιστήμονες συνεργάστηκαν για να αξιολογήσουν τα θερμοκρασιακά δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο καύσωνας στη Βόρεια Αμερική και στον Καναδά χαρακτηρίζεται καύσωνας χιλιετίας και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα.

Την ίδια ώρα, διακρατική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet κάνει λόγο για εκθετική αύξηση των θανάτων εξαιτίας της ζέστης. Με το υψηλότερο ποσοστό να εμφανίζεται στην Ανατολική Ευρώπη. Συνολικά, πέντε εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται στη ζέστη και στο κρύο κάθε χρόνο.

 

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Η επαφή με ένα κατοικίδιο μειώνει την ορμόνη του στρες!

Τι δείχνουν έρευνες σχετικά με την επαφή μας με τα κατοικίδια. Εάν έχετε κατάθλιψη, δείτε με ποιους τρόπους μπορούν να σας βοηθήσουν τα κατοικίδια...

Οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις πολικές αρκούδες. Αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, αυτά τα εμβληματικά ζώα της Αρκτικής...

Άριστα διατηρημένη αρκούδα από την Εποχή των Παγετώνων εντοπίστηκε στη Ρωσία

Το εντυπωσιακά διατηρημένο απολίθωμα μιας αρκούδας των σπηλαίων από την εποχή των παγετώνων ανακαλύφθηκε στη Ρωσία. Πρόκειται για το πρώτο εύρημα του είδους, με τους...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613