Ήθελαν να στοιχηματίσετε πάνω σε καρχαρίες – Οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους

ισωσ σε ενδιαφερουν

Τα στοιχήματα πάνω στα μοτίβα μετανάστευσης των καρχαριών αποσύρθηκαν προς το παρόν, αλλά εξακολουθούν να διχάζουν τους ειδικούς

Τα στοιχήματα για τη μετανάστευση των καρχαριών θα μπορούσαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση αναφέρουν ορισμένοι ειδικοί. Θα μπορούσαν όμως να μετατρέψουν τα ζώα αυτά σε «απλούς διασκεδαστές».

Την περασμένη Τετάρτη, το διαδικτυακό πρακτορείο στοιχημάτων MyBookie, κάλεσε τους παίκτες να στοιχηματίσουν στα μοτίβα της θερινής μετανάστευσης εννέα μεγάλων λευκών καρχαριών. Όπως αναφέρουν σε αναλυτικό τους ρεπορτάζ οι New York Times, ο ιστότοπος έδωσε διαφορετικές πιθανές εκδοχές για το ταξίδι του κάθε καρχαρία χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ocearch, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τις κινήσεις των θαλάσσιων αυτών πλασμάτων εδώ και χρόνια.

Ένας διαδραστικός χάρτης στον ιστότοπο της Ocearch που καταγράφει τη μετανάστευση των καρχαριών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρείχε στους παίκτες υλικό για στοιχήματα που θύμιζαν αυτά μίας εικονικής «ιπποδρομίας» στη θάλασσα.

Η αγορά των στοιχημάτων έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς πολλά αθλήματα δεν διεξάγονται λόγω κορωνοϊού.

Τα στοιχήματα στους καρχαρίες θα μπορούσε να αποτελέσουν μία διέξοδο για τους παίκτες και ορισμένοι επιστήμονες αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να ανακατασκευάσουν τα αρνητικά στερεότυπα για τους λευκούς καρχαρίες. Άλλοι ωστόσο ανησυχούν για τις συνέπειες της συγχώνευσης αυτών των δύο διαφορετικών πεδίων, ενώ μια ταραχώδης εβδομάδα συνομιλιών αποκαλύπτει ότι το MyBookie πιθανόν εκμεταλλεύεται τους καρχαρίες.

Σε συνέντευξή του, ο Chris Fischer, ιδρυτής της Ocearch, αποκάλυψε ότι δεν γνώριζε για τη δράση του MyBookie μέχρι να διαβάσει σχετικό άρθρο στο Forbes. Παρότι οι εκπρόσωποι του MyBookie είχαν επικοινωνήσει με τον οργανισμό, μέσω Facebook, στις αρχές αυτού μήνα, επίσημη συνάντηση με στόχο τη συνεργασία δεν έχει επιτευχθεί και τα στοιχήματα «άνοιξαν» χωρίς να το γνωρίζει η Ocearch.

Σύμφωνα με τον Fischer το MyBookie απέσυρε τη δυνατότητα διεξαγωγής στοιχημάτων το απόγευμα της Τετάρτης μετά από παραίνεση της Ocearch. Ο ίδιος υποστηρίζει πως στην αρχή πίστευε πως τυχερά παιχνίδια και επιστήμη δεν πηγαίνουν μαζί. «Αλλά αυτό πρόκειται για κάτι εντελώς έξω από το κουτί».

Όπως μεταδίδουν οι New Υork Times, δεν είναι η πρώτη φορά που στοιχήματα και άγρια ζωή «συνυπήρξαν» και παραθέτουν δύο παραδείγματα, από το 2007 και το 2015 όπου διενεργήθηκαν στοιχήματα για θαλάσσιες χελώνες και κούκους. Στη δεύτερη περίπτωση υπήρξε δωρεά ποσού σε ορνιθολογική εταιρεία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο εμπνευστής του στοιχήματος με τους καρχαρίες πιστεύει πως θα μπορέσει να αποτελέσει μια διασκεδαστική εναλλακτική λύση. «Χωρίς σπορ, πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί από το συνηθισμένο», είπε. «Ο καρχαρίας είναι ένα ιδανικό ζώο (…) ακολουθεί μερικά από τα ίδια μεταναστευτικά μοτίβα και  έτσι μπορείτε να ορίσετε πιθανότητες. Γνωρίζουμε πού θα πάει, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα φτάσει».

Όπως αναφέρουν οι New York Times οι επιστήμονες είναι διχασμένοι. Άλλοι πιστεύουν πως τα στοιχήματα θα μπορούσαν να είναι ένας νέος τρόπος για να «αλληλεπιδράσει» το κοινό με τους καρχαρίες εκφράζουν αμφιβολίες αναφέροντας ότι οι ζωές των καρχαριών πρέπει να θεωρούνται κάτι περισσότερο από «ένα παιχνίδι στοιχημάτων».

Η MyBookie έχει εκφράσει την πρόθεση να προσφέρει οικονομική χορηγία στην Ocearch, αν και δεν πιστεύει ότι τα στοιχήματα θα αποφέρουν στην ίδια μεγάλα κέρδη. Ο οργανισμός Ocearch, από το 2007 που δημιουργήθηκε, παρακολουθεί περισσότερους από 100 μεγάλους λευκούς καρχαρίες. Προς το παρόν εξετάζει αναλυτικά την πιθανότητα συνεργασίες με το MyBookie.

πηγηlifo.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Καταπληκτικό εύρημα για το πως αντιμετωπίζουν τη φιλία οι χιμπατζήδες, διδάσκει τον άνθρωπο

Ακόμα ένα στοιχείο που παραπέμπει στα κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν άνθρωποι και χιμπατζήδες, παρουσιάζει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών, δεν γίνονται...

10 εκ. ευρώ για εκσυγχρονισμό γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η υποβολή των αιτήσεων για το Καθεστώς 4.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις...

Σκυλίτσα υιοθέτησε νεογέννητο ορφανό γατάκι

Μια σκυλίτσα, όχι μόνο έσωσε τη ζωή σε ένα νεογέννητο ορφανό γατάκι αλλά ανέλαβε την φροντίδα και την προστασία του, αποδεικνύοντας ότι το ένστικτο...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613