ΗΠΑ: 7.000 θαλάσσιες χελώνες παγωμένες στις ακτές του Τέξας – Επιχείρηση διάσωσης

ισωσ σε ενδιαφερουν

Παραλυμένες βρέθηκαν χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες αυτή την εβδομάδα στις ακτές του Τέξας τη στιγμή που το πρωτοφανές πολικό ψύχος έπληξε ολόκληρη τη χώρα. Την ευαισθητοποίηση των πολιτών ενεργοποίησε το γεγονός με έναν μικρό «στρατό» εθελοντών να αναλαμβάνει δράση για να σωθούν τα απειλούμενα με εξαφάνιση πλάσματα.

Το θερμόμετρα έδειξαν θερμοκρασίες κάτω των 10°C με αποτέλεσμα να παγώσουν τα άλλοτε ζεστά νερά του κόλπου στο Μεξικό και μαζί με αυτά και οι ίδιες οι χελώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι θερμοκρασιες είναι χαμηλότερες των 10 βαθμών οι καρδιακοί παλμοί των συγκεκριμένων πλασμάτων επιβραδύνονται δραματικά με αποτέλεσμα να οδηγούνται έως και σε απόλυτη παράλυση. Χάνουν έτσι την ικανότητά τους να κολυμπούν και γίνονται εύκολα θηράματα αρπακτικών που τις εντοπίζουν στις ακτές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πνίγονται.

Από την περασμένη Παρασκευή σχεδόν 7.000 χελώνες Chelonia mydas, Caretta caretta και Lepidochelys kempii διασώθηκαν χάρη στον «στρατό εθελοντώ», όπως δήλωσε η Ντόνα Σάβερ συντονίστρια του Sea Turtle Stranding and Salvage Network στο National Geographic. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες χελώνων θεωρούνται είδη υπό εξαφάνιση.

«Το ψύχος βρήκε απροετοίμαστες τις χελώνες, όπως και όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Τζόζεφ Πέτσμαν, ερπετολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Καρολίνας. Οι χελώνες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα φαινόμενα με την μετακίνησή τους σε θερμότερα νερά, ωστόσο οι συγκεκριμένες ζουν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού τα νερά εκεί είναι συνεχώς ζεστά.

Για την επιχείρηση διάσωσης η μη κερδοσκοπική οργάνωση Sea Turtle Inc επιστράτευσε μία ομάδα αποτελούμενη από ιδιωτικά σκάφη και πλοία του Τέξας στα οποία μετέφεραν τις παγωμένες χελώνες που οι εθελοντές μάζεψαν από τις ακτές. Σε ιδανικές συνθήκες φιλοξενούνται μέσα στα πλοία όπου και θα παραμείνουν έως ότου η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 13°C.

«Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια», δήλωσε η εθελόντρια Τζίνα ΜακΛέλαν. «Είναι μία κίνηση ανθρωπιάς προς τα ζώα», πρόσθεσε.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μέθοδο δορυφορικού εντοπισμού πλαστικών στις θάλασσες

Επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο ανίχνευσης πλαστικών που επιπλέουν στις θάλασσες. Η νέα τεχνική, που χρησιμοποιεί δεδομένα των δορυφόρων...

600 εκατομμύρια θάνατοι πουλιών ετησίως στις ΗΠΑ από γυάλινα κτίρια

Τα γυάλινα κτίρια αποτελούν τη σημαντικότερη ανθρωπογενή αιτία θανάτου για τα... πουλιά καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν τα διαφανή τζάμια και πέφτουν πάνω τους...

Τα σχέδιο για Ακάμα επί τάπητος στην Συντονιστική Επιτροπή ΟΠΟΚ

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) κατά την τελευταία της συνεδρία συζήτησε την διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και ειδικής οικολογικής αξιολόγησης...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613