ΗΠΑ: 7.000 θαλάσσιες χελώνες παγωμένες στις ακτές του Τέξας – Επιχείρηση διάσωσης

ισωσ σε ενδιαφερουν

Παραλυμένες βρέθηκαν χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες αυτή την εβδομάδα στις ακτές του Τέξας τη στιγμή που το πρωτοφανές πολικό ψύχος έπληξε ολόκληρη τη χώρα. Την ευαισθητοποίηση των πολιτών ενεργοποίησε το γεγονός με έναν μικρό «στρατό» εθελοντών να αναλαμβάνει δράση για να σωθούν τα απειλούμενα με εξαφάνιση πλάσματα.

Το θερμόμετρα έδειξαν θερμοκρασίες κάτω των 10°C με αποτέλεσμα να παγώσουν τα άλλοτε ζεστά νερά του κόλπου στο Μεξικό και μαζί με αυτά και οι ίδιες οι χελώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι θερμοκρασιες είναι χαμηλότερες των 10 βαθμών οι καρδιακοί παλμοί των συγκεκριμένων πλασμάτων επιβραδύνονται δραματικά με αποτέλεσμα να οδηγούνται έως και σε απόλυτη παράλυση. Χάνουν έτσι την ικανότητά τους να κολυμπούν και γίνονται εύκολα θηράματα αρπακτικών που τις εντοπίζουν στις ακτές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πνίγονται.

Από την περασμένη Παρασκευή σχεδόν 7.000 χελώνες Chelonia mydas, Caretta caretta και Lepidochelys kempii διασώθηκαν χάρη στον «στρατό εθελοντώ», όπως δήλωσε η Ντόνα Σάβερ συντονίστρια του Sea Turtle Stranding and Salvage Network στο National Geographic. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες χελώνων θεωρούνται είδη υπό εξαφάνιση.

«Το ψύχος βρήκε απροετοίμαστες τις χελώνες, όπως και όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Τζόζεφ Πέτσμαν, ερπετολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Καρολίνας. Οι χελώνες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα φαινόμενα με την μετακίνησή τους σε θερμότερα νερά, ωστόσο οι συγκεκριμένες ζουν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού τα νερά εκεί είναι συνεχώς ζεστά.

Για την επιχείρηση διάσωσης η μη κερδοσκοπική οργάνωση Sea Turtle Inc επιστράτευσε μία ομάδα αποτελούμενη από ιδιωτικά σκάφη και πλοία του Τέξας στα οποία μετέφεραν τις παγωμένες χελώνες που οι εθελοντές μάζεψαν από τις ακτές. Σε ιδανικές συνθήκες φιλοξενούνται μέσα στα πλοία όπου και θα παραμείνουν έως ότου η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 13°C.

«Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια», δήλωσε η εθελόντρια Τζίνα ΜακΛέλαν. «Είναι μία κίνηση ανθρωπιάς προς τα ζώα», πρόσθεσε.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ο κύκλος των θρεπτικών στοιχείων της φύσης

Το έδαφος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους κύκλους της φύσης, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου των θρεπτικών ουσιών, ο οποίος ρυθμίζει τις ποσότητες των οργανικών υλών (άνθρακα,...

Φάλαινες δολοφόνοι φέρονται να επιτίθενται συντονισμένα εναντίον σκαφών

Γρίφο αποτελεί για τους επιστήμονες η έρευνα περιστατικών με φάλαινες δολοφόνους (όρκα) που φέρονται πως συντονισμένα στρέφονται εναντίον σκαφών κατά μήκος των ακτών της Ισπανίας και...

Tα φυτά μπορούν να «πουν» την ώρα

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα φυτά, όπως οι άνθρωποι, διαθέτουν ένα «εσωτερικό ρολόι», που σημαίνει ότι μπορούν να «πουν» την ώρα.   Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613