Η σημασία των φίλτρων στα κλιματιστικά

Αν έχετε ανοίξει ποτέ το καπάκι στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, θα έχετε διαπιστώσει πόση σκόνη συγκεντρώνεται στα φίλτρα και σίγουρα θα έχετε εκτιμήσει την αξία τους.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή αγοράς ενός κλιματιστικού παίζει εκτός από την ισχύ και την ενεργειακή κλάση, η ποιότητα των φίλτρων καθαρισμού του αέρα που είναι εξοπλισμένη μία μονάδα.

Η εισπνοή σκόνης, βακτηριδίων, ιών και άλλων μικροσωματιδίων μπορούν να βλάψουν την υγεία τη δική σας και των οικείων σας, για αυτό τον λόγο πρέπει να προτιμάτε κλιματιστικά με ισχυρά φίλτρα, καθώς η ατμόσφαιρα περιέχει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς βλαβερούς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Για τον λόγο αυτό, ιδανικό θα ήταν να προτιμάτε κλιματιστικά που περιλαμβάνουν πολλαπλά φίλτρα αέρα και ιονιστές που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη κλιματιστικών που το καθένα περιλαμβάνει διαφορετικά είδη φίλτρων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν διάφορα φίλτρα, όπως φίλτρο ενεργού άνθρακα, Electrostatic Dedusting, Silver Ion, πολλαπλής δράσης, Nano Filter, βιολογικό και ιονιστής. Το κάθε ένα έχει τις δικές του ιδιότητες.

Για παράδειγμα, το Electrostatic Dedusting παγιδεύει τη σκόνη και τα μικροσωματίδια που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλά δεν έχει αντιμικροβιακή δράση, όπως έχει ο ιονιστής που είναι ιδανικός για την καταπολέμηση των βλαβερών βακτηριδίων, ιών και μικροβίων του αέρα.

Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα κλιματιστικών με τριπλά και τετραπλά φίλτρα για τον καλύτερο καθαρισμό του αέρα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι έχουν και αντιμικροβιακή δράση. Συνήθως, τα περισσότερα φίλτρα βοηθούν στην κατακράτηση της σκόνης, του καπνού και των βακτηρίων και στην καταπολέμηση των δυσάρεστων οσμών και όχι τόσο στην καταπολέμηση ιών. Αντίστοιχα, άλλα μοντέλα που διατίθενται στην αγορά περιλαμβάνουν μόνο κάποια βασικά φίλτρα, όπως το προ-φίλτρο, για αυτό μπορεί να είναι φθηνότερα στην τιμή.

Προτιμήστε το κλιματιστικό που θα επιλέξετε να έχει ιονιστή, δηλαδή ένα σύστημα προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Ο ιονιστής στα κλιματιστικά χρησιμοποιεί ηλεκτρικά πεδία, απελευθερώνοντας θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα, που εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατεί σκόνη, οσμές και αιωρούμενα σωματίδια, προσφέροντας υγιεινή και υψηλής ποιότητας ατμόσφαιρα στο χώρο μας.

Επίσης, εκτός από τα φίλτρα και τον ιονιστή σημαντικό είναι μία μονάδα κλιματισμού να διαθέτει προηγμένο σύστημα αυτοκαθαρισμού ώστε να αποβάλλει από το εσωτερικό της μονάδας τις όποιες ακαθαρσίες και τη σκόνη πριν αυτές ξαναπεράσουν στον κλιματιζόμενο αέρα.

Συμβουλές για τη σωστή χρήση συστημάτων κλιματισμού

Αξίζει να αναφέρουμε τις προτάσεις των καθηγητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σχετικά με τη σωστή χρήση συστημάτων εξαερισμού-κλιματισμού:

1. Εξασφάλιση του φυσικού αερισμού των εσωτερικών χώρων με φρέσκο εξωτερικό αέρα, όσο συχνότερα γίνεται.

2. Όλες οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν ανακυκλοφορία του αέρα, θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της παροχής φρέσκου εξωτερικού αέρα (σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ιδανικά σε ποσοστό 100%). Η ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα χωρίς την παροχή εξωτερικού, πρέπει να αποφευχθεί καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Επιπλέον, οι μονάδες αυτές συνιστάται να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24ώρες/24ωρο όλες τις μέρες της εβδομάδας (24/7) ακόμα και όταν το τμήμα που τροφοδοτούν δεν λειτουργεί. Προσοχή πρέπει να δίνεται ώστε οι έξοδοι των αεραγωγών απόρριψης να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα σημεία αναρρόφησης του φρέσκου αέρα.

3. Δεν συνιστάται αλλαγή στις ρυθμίσεις θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

4. Οι μονάδες κλιματιστικών καλό θα ήταν να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη παροχή φυσικού αερισμού. Η σύσταση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή της επαναιώρησης των ιών στην περίπτωση διακοπής και επανέναρξης της λειτουργίας των μονάδων καθώς και στην επαρκή ανανέωση του εσωτερικού αέρα με φρέσκο.

5. Είναι σημαντική η σωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων των κλιματιστικών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή και το ενδεδειγμένο πρόγραμμα συντήρησης. Ωστόσο, η αυξημένη λειτουργία των κλιματιστικών κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση. Οι τακτικές εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και αντικατάστασης φίλτρων θα πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας του αναπνευστικού συστήματος με μάσκα.

πηγηenergyin.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ