Η Shell θέλει να ψάξει για πετρέλαιο σε νερά αναπαραγωγής φαλαινών – Έντονες αντιδράσεις ακτιβιστών

ισωσ σε ενδιαφερουν

Με μια νομική διαδικασία – εξπρές, κινητοποιήθηκαν οργανώσεις και ακτιβιστές για τη ματαίωση των σχεδίων έρευνας για πετρέλαιο από την ολλανδο-βρετανική πολυεθνική Shell σε περιοχή αναπαραγωγής θαλάσσιων θηλαστικών, ανοικτά των ανατολικών ακτών της Νότιας Αφρικής.

Οι ακτιβιστές υπέβαλαν επείγουσα νομική προσφυγή κατά της σεισμικής έρευνας που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα, σε μια απέλπιδα ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί για την προστασία φαλαινών, δελφινιών και φωκιών σε ένα σχετικά ανέγγιχτο, πλην ευπαθές, θαλάσσιο περιβάλλον.

Η υπόθεση κινήθηκε από τέσσερις περιβαλλοντικές και ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργανώσεις.
Η παρέμβαση αυτή αναμένεται τουλάχιστον να καθυστερήσει τα σχέδια της Shell για έρευνα πετρελαίου στο ευαίσθητο αυτό θαλάσσιο περιβάλλον -που θα περιλαμβάνει εξαιρετικά ισχυρές εκπομπές κρουστικών κυμάτων σε μια έκταση περίπου 3 χιλιομέτρων.

Οι αντιδράσεις κατά της δρομολογούμενης έρευνας για πετρέλαιο έχουν γιγαντωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, υπό το φόβο τής διατάραξης έως καταστροφής του ποικιλόμορφου και ευαίσθητου περιβάλλοντος της Wild Coast.

H νομική εταιρεία πίσω από την δικαστική πρόκληση της τελευταίας στιγμής ανέφερε πως η απόφαση που επιτρέπει στη Shell να συνεχίσει με τα σχέδια έρευνας ισοδυναμεί με «αδικαιολόγητη διοικητική ενέργεια» καθώς βασίζεται σε μια διαδικασία έγκρισης που πλέον έχει αντικασταθεί από ισχυρούς νόμους περιβαλλοντικής προστασίας.

Σημειώνεται πως η έρευνα εγκρίθηκε το 2014 βάσει νομικού πλαισίου που έχει αντικατασταθεί.
Όπως αναφέρει η Cullinan & Associates, τα σχέδια της Shell θα έχουν «άμεσες και τρομερές επιπτώσεις» τόσο στο τοπικό περιβάλλον όσο και σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό των ντόπιων κοινοτήτων που βασίζονται κατά κύριο λόγο για την επιβίωσή τους στον οικοτουρισμό και την αλιεία.

«Οι ανάγκες και τα δικαιώματα αυτών των κοινοτήτων, των προστατών των θαλασσών μας, της γης και της βιοποικιλότητας, υπερισχύουν μακράν από τα εγωιστικά συμφέροντα εταιρειών όπως η Shell» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

 

 

 

 

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Σκύλος με παραμορφωμένο πρόσωπο -Γλίτωσε στο τσακ την ευθανασία, είναι φίλος με ένα γουρούνι

Ο 4χρονος Πικάσο, που ζει στο Οχάιο, γεννήθηκε με μία κατάσταση που ονομάζεται «στραβό στόμα», η οποία αναγκάζει τη μία πλευρά της γνάθου να...

Γκουτέρες για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουkμε τη φύση

Καθώς εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι, ας θέσουμε τη φύση εκεί που ανήκει. Στο κέντρο της λήψης αποφάσεων» τονίζει σε μήνυμά του για τη...

Αυξήθηκε η αξία της παγκόσμιας αγοράς άνθρακα το 2020

Η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς άνθρακα αυξήθηκε κατά 20% πέρυσι σε ρεκόρ 229 δισεκατομμυρίων ευρώ (277 δισεκατομμύρια δολάρια) σχετικά με την αναμενόμενη σύσφιξη...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613