Η παράνομη θανάτωση πουλιών στη Λίμνη Σορός στο Μενεού συνεχίζεται για ακόμη μια χρονιά

Η Λίμνη Σορός στο Μενεού παραμένει ένα μελανό σημείο παράνομης θανάτωσης πουλιών παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για απαγόρευση του κυνηγίου στην περιοχή.

Η λίστα από προστατευόμενα είδη που θανατώνονται παράνομα στην περιοχή μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Μέχρι στιγμής μόνο αυτόν τον Σεπτέμβριο, εθελοντές και μέλη του προσωπικού του BirdLife Cyprus και της CABS (Committee Against Bird Slaughter) βρήκαν σκοτωμένα πολλά προστατευόμενα και μη-θηρεύσιμα είδη πουλιών, όπως η Κράγκα, ο Μελισσοφάγος, ο Κλωρκός, το Δεντροφάλκονο και ο Σκορταλλός. Όπως κατέδειξαν οι ακτινογραφίες, όλα τα πουλιά είχαν πυροβοληθεί.

Η παράνομη θανάτωση πουλιών στη Λίμνη Σορός αποτελεί επίμονο πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα περιστατικά παράνομης θανάτωσης δεκάδων μελισσοφάγων, χελιδονιών και άλλων προστατευόμενων ειδών προκάλεσαν μάλιστα δημόσια κατακραυγή. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες στις αρχές, το πρόβλημα παραμένει.

 

«Η σφαγή προστατευόμενων μη θηρεύσιμων ειδών είναι καθημερινή σε αυτήν την τοποθεσία: οι εθελοντές μας παρατήρησαν ότι οι κυνηγοί εκεί στοχεύουν συστηματικά προστατευόμενα είδη και ότι ο νόμος δεν επιβάλλεται αποτελεσματικά», αναφέρει ο Bostjan Debersek, Λειτουργός για τα εγκλήματα της άγριας ζωής της CABS. «Την περασμένη Κυριακή το πρωί, μόνο ένα περίπολο της αρμόδιας αρχής ήταν ενεργό σε ολόκληρη την Επαρχία Αμμοχώστου και Λάρνακας, το οποίο έπρεπε να καλύψει περίπου 3000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και να επιβλέπει χιλιάδες κυνηγούς στην ύπαιθρο».

Επιπλέον, η ενδεδειγμένη ελάχιστη απόσταση από κατοικημένες περιοχές πολύ συχνά δεν τηρείται, ενώ η κυνηγετική περιοχή βρίσκεται κοντά στον ευάλωτο προστατευόμενο υγρότοπο που αποτελεί μέρος των Αλυκών Λάρνακας και όπου πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου. «Η παράνομη θανάτωση πουλιών στην περιοχή είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα εκεί. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μολύβδου, παρόλο που η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση σφαιριδίων μολύβδου σε απόσταση 300 μέτρων από υγροτόπους και φράγματα. Παράλληλα, η εγγύτητα της κυνηγετικής περιοχής με κατοικημένες περιοχές εγείρει ζητήματα δημόσιας ασφάλειας. Αυτοί είναι σοβαροί και αδιαμφισβήτητοι λόγοι για να απαγορευτεί το κυνήγι στη Λίμνη Σόρος. Είναι καιρός οι αρμόδιες αρχές να δώσουν την απαιτούμενη προσοχή σε αυτήν την προβληματική περιοχή», δήλωσε ο Τάσος Σιαλής, Συντονιστής Εκστρατειών του BirdLife Cyprus.

Με την Κύπρο να αποτελεί μέρος ενός κύριου μεταναστευτικού διαδρόμου για τα πουλιά, η ανεξέλεγκτη σφαγή μεταναστευτικών πουλιών υπονομεύει τις προσπάθειες διατήρησης τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Κράγκα, για παράδειγμα, υπέστη σοβαρές μειώσεις, ακόμη και τοπικές εξαφανίσεις στο παρελθόν, και ο πληθυσμός του είδους στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί είδος με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον διατήρησης (SPEC) και ως είδος που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ευθύνη να λάβουν μέτρα για την ανάκαμψη του πληθυσμού του. Δυστυχώς όμως, είναι ένα είδος που πέφτει και αυτό θύμα παράνομης θανάτωσης στη Λίμνη Σορός.

Η απαγόρευση του κυνηγίου στη Λίμνη Σορός θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για αποτελεσματικότερη προστασία των μεταναστευτικών πουλιών στην Κύπρο. Το BirdLife Cyprus και η CABS καλούν την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να απαγορεύσει το κυνήγι στη Λίμνη Σορός, άμεσα και οριστικά.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ