Το μέγεθος της ζημιάς για το κλίμα, που προκαλείται από την παραγωγή βιολογικού κρέατος, είναι εξίσου υψηλό με αυτό του συμβατικού εκτρεφόμενου κρέατος, αναφέρει σχετική έρευνα.
Οι εκπομπές ρύπων στη συμβατική κτηνοτροφία προέρχονται από την κοπριά και, για τις αγελάδες και τα πρόβατα, από τις ριπές μεθανίου. Οι σπόροι στη διατροφή τους μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υψηλές εκπομπές ρύπων. Στη βιολογική κτηνοτροφία, από την άλλη, τα ζώα δεν τρέφονται με εισαγόμενες ζωοτροφές, αλλά συχνά (τρέφονται) με γρασίδι. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο κρέας και μεγαλώνουν πιο αργά, επομένως ζουν περισσότερο, προκαλώντας εκπομπές ρύπων πριν από τη σφαγή, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η υπερβολική χρήση χημικών λιπασμάτων και ο λανθασμένος χειρισμός της κοπριάς προκαλούν ρύπανση του νερού και του αέρα, ενώ τα φυτοφάρμακα μπορούν να βλάψουν την άγρια φύση. «Περιμέναμε ότι η βιολογική καλλιέργεια θα έχει καλύτερη βαθμολογία, αλλά, για τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο Maximilian Pieper από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και επικεφαλής της έρευνας.