Η κλιματική κρίση «ρίχνει» την ποιότητα της μπίρας και αλλάζει τη γεύση

Η ποιότητα της μπίρας «πέφτει» συνεχώς και είναι πιθανό να κοστίζει περισσότερο τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι με την πτώση των αποδόσεων του λυκίσκου, οι λάτρεις της μπίρας θα δουν τα επόμενα χρόνια το κόστος της να αυξάνεται. Οι ερευνητές τόνισαν πως η αύξηση των ξηρασιών θα επηρεάσει άμεσα τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του λυκίσκου.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για υψηλής ποιότητας λυκίσκο έχει αυξηθεί λόγω της έκρηξης των craft μπιρών. Ωστόσο οι εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη θέτουν τη βιομηχανία σε κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνα σημειώνει πως «παρατηρείται μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του παραδοσιακού αρωματικού λυκίσκου σε όλη την Ευρώπη και για αυτό απαιτούνται επείγοντα μέτρα προσαρμογής της στην αγορά».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, πρόσθεσε ότι «όλα τα σενάρια προέβλεπαν μείωση των αποδόσεων λυκίσκου μεταξύ 12% και 35% κατά την περίοδο 2021-2050 σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειάς του στην Ευρώπη».

Η Βρετανία θα είναι μία από τις χώρες που θα «βιώσει» αυτές τις αλλαγές, ενώ οι ισχυρότερες μειώσεις στην παραγωγή λυκίσκου θα γίνουν αισθητές στη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αναφέρεται στην έκθεση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ