Η κλιματική αλλαγή και η υγεία του κατοικίδιου σας – Πώς θα τα πάνε διάφοροι τύποι κατοικίδιων σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται

Ο κόσμος ήρθε φέτος αντιμέτωπη με τον πιο ζεστό μήνα που έχει καταγραφτεί ποτέ.

Η υπερβολική ζέστη δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τους ανθρώπους, αλλά ταλαιπωρεί και τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ευημερία των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων.

Η έρευνα αξιολογεί τις πλήρεις φυσιολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις των ζώων σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ζώα έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μελέτη που εφαρμόζει το μοντέλο ειδικά στην καλή διαβίωση των ζώων.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο πώς θα τα πάνε διάφοροι τύποι κατοικίδιων σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται – και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε.

Ψάρια

Τα ψάρια είναι «εκτόθερμα» ή αλλιώς ψυχρόαιμα. Έτσι, τα κατοικίδια ψάρια είναι ευάλωτα σε αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου του σπιτιού σας, που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Οι ακραίες θερμοκρασίες του νερού μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη στα ψάρια. Για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό ενός ψαριού – που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να αναπνεύσει. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές όπως επιβράδυνση της ανάπτυξης και μειωμένη σίτιση.

Σύμφωνα με τις επίσημες συμβουλές, το νερό σε ένα ενυδρείο εσωτερικού χώρου θα πρέπει γενικά να διατηρείται μεταξύ 20℃ και 25℃ (εκτός αν κρατάτε τροπικά ψάρια).

Ανάλογα με το μέγεθος του ενυδρείου σας, θα μπορούσατε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τη θερμοκρασία του νερού.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι το ενυδρείο δεν βρίσκεται κοντά σε παράθυρο όπου είναι εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως.

Το να αφήνετε το ενυδρείο σας χωρίς επίβλεψη για μέρες ή εβδομάδες το καλοκαίρι μπορεί να είναι επικίνδυνο, λόγω του κινδύνου καύσωνα.

Πουλιά

Το θερμικό στρες μπορεί να αλλάξει τη φυσιολογία των πτηνών. Για παράδειγμα, η έρευνα σε έναν άγριο πληθυσμό μικρών αυστραλιανών κοκκινολαίμηδων έδειξε ότι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, τα πουλιά έχασαν τη μάζα του σώματος και εγκατέλειψαν τις φωλιές τους και μερικά πέθαναν.

Το θερμικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει ανώμαλη συμπεριφορά σε κατοικίδια πτηνά, όπως το να πειράζει τα φτερά του.

Σε ζεστό καιρό, ελέγχετε τακτικά το κλουβί του πουλιού σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό και εφοδιασμένο με τροφή και νερό. Εάν το πουλί βρίσκεται σε υπαίθριο κλουβί βεβαιωθείτε ότι είναι σε σκιά. Μάλιστα ένα μικρό μπάνιο θα βοηθήσει τον φτερωτό φίλο σας να δροσιστεί.

Σκύλοι

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να υποφέρουν τις ζεστές μέρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είναι:

  • μεγάλα ή υπέρβαρα
  • έχουν πολλή τρίχα
  • έχουν κοντό ρύγχος/επίπεδα πρόσωπα (που περιορίζει τη ροή του αέρα και καθιστά πιο δύσκολο για αυτά να δροσιστούν).

Το θερμικό στρες μπορεί να προκαλέσει υπερθερμία του σκύλου , που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου γίνεται επικίνδυνα ζεστή.

Προσέξτε για προειδοποιητικά σημάδια θερμικού στρες, όπως υπερβολικό λαχάνιασμα και ακανόνιστες κινήσεις. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κλιμακωθούν γρήγορα, οδηγώντας σε θερμοπληξία και πιθανό θάνατο.

Περισσότερο από το 80% των ιδιοκτητών σκύλων αναφέρουν ότι ασκούν τα σκυλιά τους λιγότερο έντονα ή για μικρότερα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ζέστης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα. Αλλά μην μειώνετε πολύ τα επίπεδα δραστηριότητας του σκύλου σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Απλώς χρονομετρήστε τις βόλτες για να αποφύγετε τη ζέστη της ημέρας.

Αποφύγετε να αφήνετε σκύλους χωρίς επίβλεψη στα οχήματα, γιατί μπορεί εύκολα να υπερθερμανθούν. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερα να αφήνετε το σκυλί σας μέσα στο σπίτι μια ζεστή μέρα, αρκεί να έχει ένα δροσερό μέρος για να ξεκουραστεί και άφθονο νερό – ίσως ακόμη και με παγάκια μέσα.

Εάν βγάλετε το σκυλί σας έξω μια ζεστή μέρα, μεταφέρετε ένα δοχείο με φρέσκο, δροσερό νερό για αυτόν.

Γάτες

Όπως και άλλα ζώα, οι γάτες μπορεί να υπερθερμανθούν κατά τη διάρκεια καύσωνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο λαχάνιασμα, σάλια και γρήγορο σφυγμό. Όπως και με άλλα ζώα, εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας υποφέρει από θερμοπληξία, καλέστε αμέσως έναν κτηνίατρο.

Η κλιματική αλλαγή και η ζέστη είναι πιθανό να βοηθήσουν στην εξάπλωση παρασίτων και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο τις γάτες όσο και τους σκύλους.

Κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών, η συμβουλή για τους ιδιοκτήτες γάτας είναι παρόμοια με εκείνη των ιδιοκτητών σκύλων: βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει άφθονο νερό και σκιά και βάλτε αντηλιακό στα άκρα των αυτιών και στη μύτη τους, ειδικά εάν η γάτα είναι λευκή.

Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε τη γάτα μέσα κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας. Βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον ένα δωμάτιο είναι δροσερό και αεριζόμενο.

πηγηtanea.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ