«Η ευάλωτη στα πλαστικά Μεσόγειος, ως ημίκλειστη θάλασσα»

 Ως ημίκλειστη θάλασσα και παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα πλαστικά, που απειλούν τα μεσογειακά είδη, τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου, η UfM – Ένωση για τη Μεσόγειο αναλαμβάνει δράση για να μετατρέψει αυτές τις προκλήσεις σε λύσεις υποστηρίζοντας έργα που εντοπίζουν σημεία διαρροής πλαστικών και παρέχουν επιστημονικά στοιχεία και συστάσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Προσπαθεί επίσης να εμπλέξει όλους τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη λύσεων για τη διαρροή πλαστικών και τη μείωση της χρήσης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την Ένωση για τη Μεσόγειο, το πρόσφατα υποστηριζόμενο έργο Toumali αναπτύσσει συστήματα αειφόρου διαχείρισης απορριμμάτων στον τουριστικό τομέα στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Επίσης, το έργο Plastic Busters συλλέγει και αναλύει πλαστικά απορρίμματα στη Μεσόγειο με επικέντρωση στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τα απειλούμενα είδη.

Ενόψει της Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η Ένωση για τη Μεσόγειο καλεί για επείγουσα δράση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος, μια θάλασσα που περιέχει το 1% των υδάτων του κόσμου, αλλά συγκεντρώνει το 7% όλων των παγκόσμιων μικροπλαστικών, εκτιμάται ότι μολύνεται από 570.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως.

Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 50 πλαστικά συντρίμμια των Πύργων του Άιφελ που πετιούνται στη θάλασσα κάθε χρόνο. Η ετήσια διαρροή πλαστικού προβλέπεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η κλίμακα του προβλήματος απαιτεί επείγουσες δεσμεύσεις και δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, για να επιτευχθεί η αναγκαία μακροπρόθεσμη μείωση των αποβλήτων που παράγονται στην ξηρά.

Το έργο TouMaLi συμβάλλει στη μείωση των ροών απορριμμάτων στη θάλασσα που προκαλούνται από τον τουρισμό, ενώ παράλληλα προωθεί λύσεις κυκλικής οικονομίας, όπως η μείωση και η επαναχρησιμοποίηση.

Το έργο έχει μέχρι στιγμής αναλύσει 4 προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο και 40 είδη, βρίσκοντας ίχνη πλαστικών όχι μόνο στην επιφάνεια και στο βυθό της θάλασσας, αλλά και στο πεπτικό σύστημα πολλών υδρόβιων οργανισμών, από είδη θαλάσσιας χελώνας μέχρι φάλαινες και μαλάκια.

Επιπλέον, το έργο έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων για τα θαλάσσια απορρίμματα σε όλη τη Μεσόγειο.

 

 

Απειλή
Ο Γενικός Γραμματέας της ΕγΜ, Νάσερ Καμέλ, σημείωσε ότι η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στην περιοχή, καθώς «σκοτώνει την υδρόβια άγρια ζωή, βλάπτει τα φυσικά συστήματα και μολύνει τις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες». Δεδομένου ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, κάθε περιβαλλοντικός αντίκτυπος στον Βορρά έχει συνέπειες για το Νότο και το αντίστροφο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ